Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Rusland in ‘winning mood’ op Dag van de Overwinning

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Rusland in ‘winning mood’ op Dag van de Overwinning


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.

Met vandaag:

Rusland in ‘winning mood’ op Dag van de Overwinning

In Rusland wordt vandaag traditioneel de overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is een dag die vaak gepaard gaat met groot militair machtsvertoon. Vorig jaar was de stemming echter niet al te best: Rusland stond er op het slagveld in Oekraïne slecht voor, en er waren door de grote verliezen zelfs maar weinig tanks te zien tijdens de parade. Hoe anders is de stemming nu, nu Rusland juist de overhand weer lijkt te hebben in de oorlog, en Poetin net opnieuw is benoemd voor een nieuwe termijn als president. Daarover correspondent Jarron Kamphorst en defensie-deskundige voor de VRT Jens Franssen.

Danny in Ecuador

Ecuador is in een paar jaar tijd veranderd van een rustige toeristenbestemming naar een land vol geweld van drugsbendes. Een groot deel van de cocaïne die in Nederlandse havens arriveert, komt rechtstreeks uit Ecuador. TV-maker Danny Ghosen is net terug uit het land voor zijn TV-serie Danny ter Plekke – en zag hoe de staat de strijd aangaat met het drugsgeweld.

Uitgelicht: Italiaanse zonnepanelenrel

Italiaanse zonnepanelen moeten de redding vormen voor Europa. Op dit moment haalt de EU namelijk driekwart van de zonnepanelen uit China, en dat moet volgens de Italianen anders. Maar hoewel flink ingezet wordt op die industrie, is er in Italië zelf weinig plek om ze ook echt te plaatsen. Sonja Pleumeekers legt uit hoe dat zit.