Buitenland
NOS

Na Tunesië-deal, Egypte-deal en Turkije-deal nu ook een Libanon-deal

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Na Tunesië-deal, Egypte-deal en Turkije-deal nu ook een Libanon-deal

Na de Tunesië-deal, de Egypte-deal en de Turkije-deal is er sinds vandaag ook de Libanon-deal. De Europese Unie heeft dat land tot 2027 een miljard euro toegezegd. In ruil voor betere omstandigheden in de vluchtelingenkampen en betere grenscontroles. Zo hoopt de EU, het aantal Syriërs dat in bootjes richting Europa vlucht, in te perken. Marlou Schrover is hoogleraar migratie-geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Geen oplossing

De deal tussen de Europese Unie en Libanon gaat over financiële en logistieke steun, in ruil voor het terugdringen van het aantal vluchtelingen dat naar de EU komt. Tot 2027 kan het land rekenen op een pakket van een miljard euro; de Libanese strijdkrachten krijgen materieel en trainingen om de grensbewaking te verbeteren.

"Het past wel in het hele rijtje van andere deals. Het zal waarschijnlijk wel tot een verschuiving leiden, maar niet tot een oplossing van vluchtelingenmigratie", aldus Schrover.

Vluchtelingencrisis

Steeds meer vluchtelingen die in Libanon verblijven, vooral uit Syrië, proberen via Cyprus naar de EU te komen. Hun levensomstandigheden worden steeds slechter en er is in Libanon veel weerstand tegen de vluchtelingen.

De EU is nu bang voor een nieuwe vluchtelingencrisis. Zo kwamen in het eerste kwartaal van 2023 78 vluchtelingen in Cyprus aan, in dezelfde periode dit jaar waren dat er 2000.

Schrover: "Het probleem is bij Libanon dat in 2014 en 2015 waren er grote vluchtelingenkampen van verschillende organisaties. Zij vroegen om geld om de kampen te verbeteren. Dat geld kwam er toen niet, en toen begon de vluchtelingenmigratie uit Libanon. En nu komt er een relatief klein betrag om het weer op te lossen."

'Meer vluchtelingen dan wij'

Libanon wil dat de EU en de VN delen van Syrië veilig verklaren om vluchtelingen te kunnen terugsturen naar Syrië. In Libanon worden per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelingen ter wereld opgevangen: er verblijven alleen al zo'n 1,5 miljoen Syriërs, de meesten zitten onder benarde omstandigheden in vluchtelingenkampen.

"Ze hebben veel meer vluchtelingen dan wij hebben", vertelt Schrover. "Daarbij is het een arm land, een democratisch onstabiel land, met economische problemen. En dan krijgen ze dit geld om deze mensen vast te houden, zodat wij ze niet hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie