Binnenland
KRO-NCRV

Ongelijkheid binnen de kunstsector: 'Vrouwelijke kunstenaars verdienen structureel minder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongelijkheid binnen de kunstsector: 'Vrouwelijke kunstenaars verdienen structureel minder'

Binnen de kunstwereld is er nog een boel scheef verdeeld tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars. Dit blijkt uit het onderzoek van de Boekmansstichting in opdracht van de Stichting Niemeijer Fonds. "Vrouwelijke kunstenaars verdienen gemiddeld 20 procent minder dan mannen en stromen eerder uit de sector, terwijl er meer vrouwen op de academie zitten. Daar is duidelijk iets aan de hand", zegt Els Drummen van de Stichting Niemeijer Fonds bij Spraakmakers.

Hoe deze ongelijkheden precies ontstaan, is nog onduidelijk. "Er is meer onderzoek nodig. Ik wil culturele koepelorganisaties verzoeken om dit zelf veel meer uit te voeren", zegt Drummen. Eén ding is zeker: aan de kwaliteit ligt het niet. "Dat is een achterhaald begrip. Er zijn een boel vrouwelijke alumni en hun werken worden op internationaal niveau erkend." Spraakmaker en voorzitter landelijke Cliëntenraad Fatma Koşer Kaya vult hierop aan: "Aan vrouwen wordt steeds de kwaliteitsvraag gesteld, daar moeten we van af. De wereld zit vol met mannen en hen wordt die vraag nooit gesteld."

Kunst en kind

De kunstsector wordt vaak als progressief gezien, maar een kind hebben binnen dit vakgebied kan drempels opleveren. "Als je naar een residency moet waarbij je geen subsidie voor kinderopvang krijgt, wordt het toch wel moeilijk", zegt Drummen. Beginnend kunstenaar Maaike Meindertsma stemt hiermee in. "De sector vraagt om flexibiliteit vanwege veel last-minute opdrachten. Als je kinderen hebt, is dat toch een stuk lastiger." Ook blijken een boel vrouwen een tweede baan naast hun kunstberoep te nemen. "Hierdoor kunnen ze minder tijd in hun studio doorbrengen en uiteindelijk ook minder geld verdienen", vertelt Drummen. "Zij verkeren steeds in een vicieuze cirkel."

Musea

Niet alleen flexibiliteit en verdiensten spelen een grote rol. Uit het rapport blijkt dat vrouwen ook minder worden gerepresenteerd in musea. "Het is schrijnend hoeveel vrouwen er in collecties zitten", zegt Drummen. "Het gaat over de gelijkwaardigheid die nodig is binnen de kunstsector."

Positieve noot

Drummen vertelt dat er ook een aantal positieve gegevens naar voren kwamen uit het onderzoek. "Het merendeel van de kunstenaars dat nu afstudeert is vrouw, wel 64 procent. Daarnaast zit er een gelijkwaardigheid in de prijs die vrouwen voor werken krijgen", zegt Drummen. "Er is een heleboel rechtgetrokken, maar het feit dat vrouwen alsnog structureel minder verdienen, daar moet wat aan gedaan worden. 20 procent is alsnog te veel."

Meindertsma ziet haar toekomst als kunstenaar rooskleurig in. "Zelf heb ik niet de ervaring gehad dat ik als vrouw achtergesteld wordt. Ik zie dat er voor mij als vrouw ook veel kansen zijn binnen het kunstveld."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie