Sport
BNNVARA

Aankomend Olympiër Sara Wennekes over windfoilen: 'Ik denk niet dat ik kan uitleggen hoe het voelt om zo te vliegen'

foto: Sailing Energy
  1. Nieuwschevron right
  2. Aankomend Olympiër Sara Wennekes over windfoilen: 'Ik denk niet dat ik kan uitleggen hoe het voelt om zo te vliegen'

In het 'Rechterrijtje' brengt De Nieuws BV een ode aan ongeziene sporthelden en sporten. We spraken met windfoiler Sara Wennekes. Zij besloot in 2020 te beginnen met de sport, en heeft nu een ticket voor aankomende Olympische Spelen. "Ik denk niet dat ik kan uitleggen hoe het voelt om zo te vliegen."

Het Rechterrijtje: Foiler Sara Wennekes

Video niet beschikbaar

Vliegen over het water

Windfoilen is een nieuw onderdeel binnen het windsurfen. Aan de onderkant van het board zit een bijzondere constructie: een vin van bijna één meter lang en 'een soort van vleugels, net als die van een vliegtuig', vertelt Wennekes. "Daardoor kom je uit het water en vlieg je over het water". Foilen gaat een stuk harder dan het originele windsurfen, met topsnelheden van 50 km per uur.

Van origine is Wennekes windsurfer: haar doel was het halen van de Olympische Spelen in Tokyo. Ze zat bij het Nederlands team, maar moest dat verlaten. Haar resultaten waren niet zoals gehoopt en ze had veel blessures. Dan hoort de topsportster over een nieuw Olympische discipline: foilen. "Toen dacht ik, dat ga ik eens proberen, en eigenlijk werd ik toen weer opnieuw verliefd op het windsurfen." Hoewel het foilen echt andere een tak van sport is en ze alles weer opnieuw moet leren, is de surfster meteen enthousiast. "Aan het begin van het windfoilen dacht ik gewoon: dit is zo gaaf, vooral de snelheden, een heel nieuw gevoel, ik denk niet dat ik kan uitleggen hoe het voelt om zo te vliegen."

Stapje voor stapje

Wennekes besluit haar huis op te zeggen en een busje aan te schaffen: "Dat betekent dat ik gewoon op weg kan, mijn huis mee kan nemen, geen kosten heb en kan doen wat ik het liefste doe, windsurfen." Op deze manier kon de surfster veel trainen in het buitenland, zoals bijvoorbeeld op de Canarische Eilanden. Het eerste jaar traint ze helemaal zelfstandig, al ontmoet ze veel andere surfers. "Ik zat altijd in een community waar ik met mensen kon trainen. (..) Het hele eerste traject deed ik stapje voor stapje, dag voor dag, door nieuwe mensen te ontmoeten, overal kennis vandaan te halen, daar haalde ik veel energie uit."

Olympische Spelen

En met resultaat. Wennekes heeft inmiddels een professionele coach en kwalificeerde zich afgelopen februari voor de Spelen. "Ik ben super trots dat ik het heb weten te bereiken, het is een andere weg dan gebruikelijk. Dat moment van kwalificatie was ook super bijzonder, dan valt toch echt alles op zijn plek."


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie