Politiek
WNL

JA21 sluit samenwerking Groenlinks-PvdA uit: 'Alleen een rechts kabinet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. JA21 sluit samenwerking Groenlinks-PvdA uit: 'Alleen een rechts kabinet'

Huidig partijleider van JA21 Joost Eerdmans sluit een eventuele samenwerking met Groenlinks-PvdA uit. Dat zegt hij bij Sven op 1. Eerdmans wil alleen in een kabinet dat volledig bestaat uit rechtse partijen. "Ik vind dat het landsbelang nu vraagt dat je heel duidelijk bent."

Video niet beschikbaar

Eerdmans wil geen water bij de wijn doen. "JA21 is bereid met de zetels die we gaan halen om een rechtse coalitie mogelijk te maken", zegt hij. Hij is alleen bereid om samen te werken in een kabinet met de partijen om zich heen.

De JA21 voorman vindt dat het migratiebeleid radicaal op de schop moet, evenals het klimaat. De vraag die hierbij speelt is in hoeverre dit realistisch is als het aankomt op een formatie. Maar, zegt Eerdmans: "Ik vind dat het landsbelang nu van de politiek vraagt dat je heel duidelijk bent."

Onrust binnen de partij

Binnen de partij rommelt het op dit moment. Collega's Nicky Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink hebben besloten om niet meer terug te keren in de Kamer na de volgende verkiezingen. Zij zijn het oneens met de ingeslagen koers van JA21. In maart kwam er een brandbrief vanuit een aantal leden, onder meer ondertekent door de twee afzwaaiende Kamerleden, waarin werd opgeroepen voor meer democratie.

Toch is er volgens Eerdmans geen sprake van ruzie. "We hebben heel goed samengewerkt en dat doen we nog steeds", zegt hij. Er wordt gewerkt aan de interne problemen volgens Eerdmans. "Ja, er moeten dingen veranderen, maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren."

Joost Eerdmans (voorman JA21) over de komende verkiezingen. Wil hij samenwerken met links? (11 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie