Politiek
EO

Hoe Frans Timmermans 'eindelijk' zijn gevechtshandschoenen aantrekt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Frans Timmermans 'eindelijk' zijn gevechtshandschoenen aantrekt

Ook na de aangifte van Geert Wilders wil Frans Timmermans alle politieke middelen aangrijpen om ervoor te zorgen dat de PVV-leider niet aan de macht komt. Een goede reactie, zegt voormalig VVD-strateeg Raymond Mens in podcast De Spindoctors (EO). "Te vaak mocht er nog wel een beetje pit in, maar nu reageert hij perfect."

#10 - Alles is de schuld van de (linkse) elite (S06) - De Spindoctors

Maandag liet het Openbaar Ministerie weten dat de uitspraken van Timmermans niet strafbaar zijn, omdat hij doelde op 'alle beschikbare politieke middelen'.

Timmermans wil 'niets' nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt, zei de partijleider onlangs op het partijcongres van GroenLinks-PvdA. Dit leverde hem een aangifte van Wilders op. Toch nam Timmermans zijn woorden niet terug en ging hij door met zijn strijd, gaf hij aan tegenover een journalist. Een goede reactie, vindt Raymond Mens.

De afgelopen tijd vond hij het optreden van Timmermans te veel 'net niet' en zonder energie, legt hij uit. "Hij zou in zijn positie, als leider van wat waarschijnlijk de grootste oppositiepartij wordt en dan ook nog eens van GroenLinks-PvdA, van de daken moeten schreeuwen dat de PVV niet aan de knoppen moet komen te zitten en zijn gevechtshandschoenen moeten aantrekken."

'Eindelijk'

Maar dat gebeurde niet, constateert Mens. "Te vaak heb ik ervan gezegd: het is het net niet, er zit geen energie in.” Maar toen ik deze reactie op de aangifte hoorde, dacht ik: eindelijk."

Zo stelde Timmermans onder meer dat journalisten te makkelijk achter Wilders en zijn aangifte aan holden. Hij gaf in stevige bewoordingen aan om door te gaan met zijn strijd en legde uit waarom. "Ook voegde hij daar nog als mooie sneer aan toe: het is tijd dat Wilders eens aan het werk gaat”, zegt Mens. “Dit was gewoon perfect."

Julia Wouters, voormalig PvdA-adviseur, is ook enthousiast over de reactie van Timmermans. "Ik zag die vechtlust ook niet, ik vond hem te mak en te mild. Wij als linkse achterban willen actie, maar zijn ook serieuze mensen."

Lege stoel: Wilders wil niet komen

Vrijdag was er een lege stoel te zien tijdens de Op1-uitzending, waarmee presentator Sven Kockelmann duidelijk wilde maken dat Wilders nooit op uitnodigingen in gaat. Mens vond dit ‘een beetje zielig’ overkomen: "Wilders staat regelmatig de pers te woord. Doe het dan voor de verkiezingen. En het programma verdwijnt ook binnenkort, dus dan boet het aan kracht in. Het was niet geslaagd."

Wouters kijkt daar anders naar. "Televisieprogramma’s krijgen op sociale media vaak het verwijt dat ze alleen maar linkse mensen uitnodigen. Die gaan daar braaf zitten om zich alle hoeken van de kamer door te graven en lopen niet weg als het te kritisch is. Als je dit niet doet, denkt het publiek dat je hem niet uitnodigt. Het is een wanhoopsdaad, maar ik vind het wel goed om te laten zien dat hij niet bevraagd wil worden."

In podcast De Spindoctors bespreekt Tijs van den Brink elke twee weken op maandag de politieke ontwikkelingen met voormalig politieke communicatieadviseurs Julia Wouters en Raymond Mens. Zij 'ontspinnen' alle frames en spins die voorbij komen. Luister via je favoriete podcastapp en vergeet je niet te abonneren.

Ster advertentie
Ster advertentie