Cultuur & Media
KRO-NCRV

Geschrapte docu omstreden afslankmiddel Ozempic 'heel goed' voor PowNed

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geschrapte docu omstreden afslankmiddel Ozempic 'heel goed' voor PowNed

De docuserie Powned of View: De prikpen over het gebruik van het diabetesmedicijn Ozempic is voor de uitzenddatum al van de buis gehaald. Dit naar aanleiding van een advies van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat het reclame zou maken voor het gebruik van het middel. "Ik vind het een heel gekke zaak", reageert Angela de Jong bij Spraakmakers. Toch denkt de tv-recensent dat het goed uitpakt voor de omroep.

Video niet beschikbaar

Filemon Wesselink neemt in de docuserie Powned of View: De prikpen het diabetesmedicijn Ozempic onder de loep, wat ook vaak gebruikt wordt als afslankmiddel. De presentator neemt zelf de proef op de som en valt vijf kilo af in de periode dat hij het gebruikt. Maar nog voordat de docuserie het daglicht zag, liet de IGJ weten dat de serie mogelijk in overtreding gaat. Volgens IGJ maakt de docu mogelijk reclame voor het geneesmiddel.

Reclame

Hoewel de inspectie de docuserie niet heeft gezien, leiden ze uit de trailer en promotionele interviews al af dat het om reclame gaat. Mochten ze er na de uitzending achter komen dat het inderdaad om reclame gaat, kan dat PowNed honderdduizenden euro's aan boetes kosten. "Ik had me nooit gerealiseerd dat dit niet mocht of neigde naar reclame", zegt De Jong erover.

Sociale media

"Ik denk dat het voor PowNed heel goed is. We hebben het met z’n allen over die documentaire. Ze doen dit niet alleen voor de rel, maar het is een prettige bijkomstigheid", gaat De Jong verder. De tv-recensent vindt dat inspectie "moet laten zien" wat er dan precies aan reclame zit in de serie. "Wat ik nog gekker vind, is dat we een hele discussie hebben over een documentaire. Maar op sociale media wordt er aan de lopende band reclame gemaakt voor zo'n afslankmiddel. Dáár moet de inspectie wat aan doen."

Kritische blik

Presentatrice Elif Isitman denkt dat het erom gaat dat PowNed het medicijn in een "positief daglicht" zet. Toch is Isitman het er niet mee eens dat dit reclame is voor het gebruik van Ozempic als afslankmiddel. "Het werkt gewoon goed, dat is een feit. Het gebruik wordt ook kritisch belicht in de documentaire."

Wesselink was te gast bij Spraakmakers en vertelde over zijn ervaringen met het diabetesmiddel:

Video niet beschikbaar

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie