Buitenland
NOSNTR

Het Oekraïense front heeft het zwaar: 'Ze moeten echt rantsoeneren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Oekraïense front heeft het zwaar: 'Ze moeten echt rantsoeneren'

De Oekraïense strijdkrachten hebben het zwaar. Nieuwe wapens en munitie zijn onderweg, maar nog niet aangekomen op plekken waar het hard nodig is. Nieuws en Co sprak NOS-correspondent Christiaan Paauwe, die met eigen ogen heeft gezien hoe de situatie aan het front is.

Video niet beschikbaar

"Je merkt dat er intensieve gevechten plaatsvinden, zeker om Chasiv Yar. Dat wordt nu gezien als de plek waar het hardst wordt gevochten", weet Paauwe. "De Oekraïners hebben het er echt zwaar. Ze hebben niet genoeg granaten om de jongens te ondersteunen die in de voorste linie vechten met de Russen."

"Ze moeten echt rantsoeneren en dat zie je uiteindelijk ook aan het front. De Russen kunnen gewoon veel meer terugschieten en dat is een groot probleem voor Oekraïne", vertelt Paauwe.

Chasiv Yar is strategisch belangrijk

"Chasiv Yar zou voor Rusland strategisch veel opleveren voor de gevechten in de Donbas. Chasiv yar ligt op een heuvel en vanaf daar kunnen ze makkelijk steden en wegen in de buurt beschieten", zegt Paauwe.

"Dus als het Rusland lukt om Chasiv Yar in te nemen, wordt het een stuk lastiger voor Oekraïne om dat grondgebied vast te houden. Daarom zetten ze nu ook alles op alles, maar dus zonder de munitie die ze nodig hebben."

'We geven onze levens'

"Wat Oekraïners zeggen: nu we niet de munitie en wapens hebben om te vechten, moeten we onze levens geven om stand te houden langs het front", aldus Paauwe.

"Het gaat toch echt een kwestie van weken worden voordat Oekraïne de voorraden genoeg heeft kunnen aanvullen om weer iets meer tegengewicht te bieden aan Rusland op het moment."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie