Buitenland
VPRO

EUropa Express: op weg naar de Europese verkiezingen

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. EUropa Express: op weg naar de Europese verkiezingen

In juni is het zo ver: de Europese verkiezingen. Daarom start Bureau Buitenland haar eigen treinreis door Europa. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen? We volgen het spoor langs verschillende hoofdsteden, vergeten landen en verrassende onderwerpen. Boek absoluut een ticket voor deze Express: wat er deze verkiezingen op het spel staat, hoor je onderweg.

Het Europese spoornetwerk is soms een wirwar en sluit ook niet altijd goed aan. Het lijkt de Europese Unie wel. Toch is er ook hoop: voor het eerst rijdt er sinds deze week weer een nachttrein van Brussel naar Praag door ons continent.

"Het uitzicht is ontzettend mooi als je wakker wordt, je weet niet wat je meemaakt", vertelt reisjournalist Sander Groen die meereisde met het eerste ritje van de trein.

Quote

We proberen in Europa 27 landen met 27 culturen en overheidssystemen een beetje op elkaar aan te laten sluiten.

Clara van de Wiel

De nieuwe verbinding Brussel-Praag kwam niet zomaar tot stand. "De oprichters hadden zich al op het slechtste voorbereid, en toch viel het nog tegen. Ze kregen te maken met regels en voorschriften van verschillende landen die nauwelijks met elkaar samenwerken", aldus Groen.

Diezelfde wirwar van verschillende nationale belangen speelt ook in de Brusselse politiek een rol, ziet EU-correspondent Clara van de Wiel. "We zijn hier elke dag bezig om 27 landen met 27 culturen en overheidssystemen een beetje op elkaar aan te laten sluiten en dat gaat ook soms mis. Om een concreet voorbeeld te noemen: we proberen de Europese defensie-industrie momenteel te versterken. Dat gaat niet makkelijk."

Om op de hoogte te blijven van de volgende stations waar de EUropa Express stopt, luister je Bureau Buitenland op Radio 1 of in je favoriete podcast-app.

EUropa Express #1: Stap op en reis mee! - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie