Binnenland
NOSNTR

Regen blijft maar vallen: 'Drie keer zoveel als anders'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regen blijft maar vallen: 'Drie keer zoveel als anders'

Het blijft regenen in de kustprovincies. Af en aan. Nog dagenlang. Na de natste maand oktober ooit gemeten en eerste dagen van november waarin meer viel dan normaal gesproken een hele maand, is de grond daar helemaal verzadigd. Het is een stresstest voor waterschappen en de nattigheid is volgens de klimaatscenario's van het KNMI een voorproef van wat ons te wachten staat.

Video niet beschikbaar

"Wat een weer joh!", zegt een voorbijganger tegen verslaggever Mattijs van der Wiel. "Bizar, wat een toestanden. Het zal toch een keertje ophouden?" Als je de weersvoorspellingen erbij pakt, lijkt dat niet het geval te zijn. In sommige delen van Noord-Holland viel tot wel 400 mm regen. "Dat is 50 procent van wat er in een jaar kan vallen", weet akkerbouwer Joris de Boer.

Hij staat op z'n modderige land al dagen non-stop greppels te graven, in de hoop dat het water daarmee weggaat. Naar de sportschool hoeft hij niet meer; het is greppels graven is zwaar werk. "Je ziet dat de grond verzadigd is", gebaart hij naar de grote plassen. De kolen moeten van het land af, maar dat lukt niet. "De trekkers zakken weg", legt De Boer uit. "Een deel van de oogst is al verpieterd." Oogsten is lastig en zaaien kan ook niet, want 'met machines in de natte grond wroeten is haast onmogelijk'.

Drie keer zoveel

De wieken van de Opdammer molen zetten letterlijk alle zeilen bij. De molen uit 1698 wordt op verzoek van het Noord-Hollands Waterschap ingezet om de watercapaciteit op peil te houden. "De grote, houten tandwielen liggen hier onder de vloer", legt molenaar Ronald Wil uit. "Als 'n grote wokkel wordt het water opgetild en dan gaat het aan de andere kant de vaart in. Ik ben al dagen bezig met helpen!"

Naast de molen worden er ook noodpompen ingezet, zoals bij het gemaal Starnmeer. "Deze draait al een week 24 uur, 7 dagen per week." Ook hier wordt het opgepompte water de ringvaart ingestuwd. "Het is kletsnat", verzucht dijkgraaf Remco Bosman. "Het is al drie keer zoveel als anders en er valt nog steeds regen. Wat we weghalen, komt er door de regen weer bij."

Dealen

"Er is op deze locatie veel meer water gevallen dan ooit is beoogd", vervolgt Bosman. Hij legt uit dat het Waterschap 'continu bezig is met investeren in capaciteit en het gebied drooghouden'. "We kunnen het klimaat niet terugduwen. Het weer verandert; wordt extremer. Dat zijn situaties die overlast veroorzaken en daar moet je mee omgaan. Het weer blijft extreem, dat kun je niet voorkomen. Dus we zullen ermee moeten dealen."

Ondertussen zwoegt akkerbouwer Joris de Boer nog steeds met die schop op zijn land. Ook hij ziet de extremen waar Bosman het over heeft. "Droge zomers en hele natte winters", somt hij op. "Wat wij ermee kunnen is in de basis zorgen voor een goede bodemstructuur, en op het juiste moment het land op om te bewerken, zaaien en oogsten."

Maar moet hij niet gewoon iets anders gaan telen? "Dat is lastig. Er zijn weinig producten die graag met de wortels in het water staan, maar als je om het jaar last gaat hebben van misoogsten, zul je wel moeten denken aan andere teelten." Gelukkig ziet hij het nog wel positief in: "Als we de maatregelen van water afvoeren en de verbetering van het doorstromen van sloten niet hadden genomen, had het hele perceel er bruin uitgezien." Een lichtpuntje in de natte duisternis.

Regen aan de kust

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie