Binnenland
KRO-NCRV

Verbieden demonstratie tijdens Dodenherdenking op de Dam 'vorm van censuur'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbieden demonstratie tijdens Dodenherdenking op de Dam 'vorm van censuur'?

Het verbieden van demonstraties op de Dam tijdens de Dodenherdenking zou een vorm van censuur zijn, zegt strafrechtadvocaat Willem Jebbink bij Spraakmakers. "Het is een schending van onze grondwet. De overheid mag meningen vooraf niet beperken. Als je dat doet, gaat het echt toe naar een autoritair regime."

Video niet beschikbaar

"Recht van betoging is een fundamenteel recht", zegt Jebbink, die gespecialiseerd is op het gebeid van vrije meningsuiting en demonstratievrijheid. Dat moet je volgens hem óók kunnen uitoefenen tijdens de Dodenherdenking op de Dam. "Als je een evenement hebt in de vrije ruimte, moet je het ook erkennen als mensen daar iets van vinden of hun stem daarover willen laten horen."

Verstoring twee minuten stilte

Daarbij zijn er volgens Jebbink ook helemaal geen signalen dat er mensen zijn die de herdenking en de twee minuten stilte woordelijk willen gaan verstoren. De enige aangemelde betoging komt van Frank van der Linde. "We gaan daar gewoon staan met vijf man", zegt Van der Linde. "Alléén op het moment dat Kamervoorzitter Martin Bosma een krans legt, willen we een A4'tje omhoog houden met daarop de leus 'geen fascisten op de Dam'."

Burgemeester Halsma heeft volgens hem zelf een mediahype gecreëerd door te zeggen dat zij de Dodenherdenking willen verstoren, hoewel volgens hem al sinds januari bij de gemeente bekend is wat ze willen gaan doen.

Fouilleren

De Nationale Dodenherdenking verloopt dit jaar sowieso anders dan normaal. Zo mogen er veel minder mensen op de Dam aanwezig zijn. Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden en om 'binnen' te kunnen komen, word je gefouilleerd.

Guusje ter Horst, oud-burgemeester van Nijmegen, neemt het op voor de Amsterdamse burgemeester Halsema. "Ze moeten er alles aan doen om te voorkomen dat er iets gebeurt." Ter Horst denkt, net als Halsema, dat iedereen gebruik moet kunnen maken van het demonstratierecht. "Behalve tijdens die 45 minuten herdenking op de Dam."

'Hellend vlak'

Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van veiligheid, maakt zich zorgen dat we het hier überhaupt over hebben. "Je mag demonstreren, dat is een grondrecht en dat mag niet beperkt worden door de gemeente. Dat is evident in strijd met de wet."

Helsloot hoopt zelf ook op een waardige, stille 4 mei-herdenking, maar vindt het zorgwekkend dat een burgemeester zou kunnen bepalen welke emotie sterk genoeg is om een demonstratie te verbieden. "Dit is een hellend vlak."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie