Kamerbreed

Recente uitzendingen

Kamerbreed - zaterdag 18 april 2015

ANP: Kabinetsval zou volgens Christenunie-leider Arie Slob beschamend zijn

Het 'politieke armpje drukken' tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is beschamend. ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij zou het ook beschamend vinden als de coalitie niet tot een oplossing zou kunnen komen en het kabinet zou vallen.

Slob zei dat het kabinet gewoon de uitspraak moet volgen die de Kamer eerder deed. Daarin werd de sobere dagopvang van illegalen in de Rotterdamse Pauluskerk ten voorbeeld gesteld. Een meerderheid in de Kamer was daarvoor. VVD, CDA en PVV stemden tegen. Slob vindt dat de VVD zich gewoon moet neerleggen bij die motie van de Kamer.

Slob wil geen ''schimmige deal'' over de opvang van de illegalen. In dat geval wil hij als 'bevriende oppositiepartij' niet meer meepraten over de Rijksbegroting.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks)

 

De Tweede Kamer-fractievoorzitters Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Presentator Kees Boonman praat met hen over de crisis in politiek Den Haag. Het kabinet is er nog niet in geslaagd het eens te worden over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maandag spreken VVD en PvdA verder over ‘bed, bad en brood’, zoals de sobere opvang is gaan heten.

De coalitie heeft onenigheid over een uitspraak van De Raad van Europa: volgens de PvdA staat daarin dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op opvang. De VVD ziet dat anders en wil af van de tijdelijke bed-bad-brood-voorzieningen.

De ChristenUnie diende samen met GroenLinks een motie in die de coalitie oproept om uitgeproceerden hulp te bieden zoals de Pauluskerk in Rotterdam dat doet. De kerk vraagt mensen niet vooraf zich vast te leggen op vertrek uit Nederland, maar stimuleert hen wel hiertoe. Een meerderheid, ook de PvdA, steunde deze motie.

Bram van Ojik was deze week bij de gesprekken tussen zijn fractiegenote Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Na lang praten hebben de twee een streep gezet onder een hoog opgelopen conflict over het lekken van de naam van de kandidaat voor de functie Nationale ombudsman.

 

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op NPO Radio1

Kamerbreed - zaterdag 11 april 2015

Heerts (FNV), Schouten (CU), Heerma (CDA)

FNV-voorzitter Ton Heerts en de Tweede Kamerleden Carola Schouten (CU) en Pieter Heerma (CDA) zijn te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met hen over werk- of het gebrek er aan, een nieuw belastingstelsel en het 35-jarig bestaan van het CDA.

De economie vertoont weer een stijgende lijn, maar de werkloosheid is nog steeds historisch hoog. Wat moet er volgens de grootste vakcentrale FNV gebeuren om meer banen te creëren? En hoe staat het met de verhouding tussen enerzijds de vakbeweging en anderzijds de werkgevers en de politiek?

VVD-staatssecretaris Wiebes van Financiën werkt hard aan een plan voor een nieuw belastingstelsel. Hij wil zoveel mogelijk partijen aan zijn zijde krijgen. Wat zijn de wensen van de ChristenUnie, een van de zogenaamde 'constructieve oppositiepartijen'?

Het CDA heeft zaterdag een verjaardagscongres: dit jaar is het 35 jaar geleden dat CHU, ARP en KVP fuseerden tot het CDA. Na vele ups en downs zit de partij nu weer in de lift. Wat wordt de koers voor de komende jaren en staat de C voor 'christelijk' of voor 'conservatief'?

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 04 april 2015

De Graaf (D66), Nagel (50PLUS), Cuperus (PvdA)

Bij de Provinciale Statenverkiezingen kwam minder dan de helft van de kiezers opdagen; de Tweede Kamer telt inmiddels -door allerlei afsplitsingen- 16 fracties en het kabinet heeft bij lange na geen meerderheid in de senaat. In hoeverre piept en kraakt ons politieke bestel?

Daarover debatteren zaterdag in Kamerbreed de Eerste Kamerleden Thom de Graaf (D66) en Jan Nagel (50PLUS) en René Cuperus (Wiardi, medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Presentator is Kees Boonman.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 28 maart 2015

Harry van Bommel (SP), Gert-Jan Segers (Christen-Unie) en Paul Tang (PvdA)

Donderdag onderwerp van debat in de Tweede Kamer, maar zaterdag al in Kamerbreed: wat is de staat van de Europese Unie? De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en PvdA-Europarlementariër Paul Tang debatteren erover. Gastpresentator is Jan Mom.

Hoe staat Europa ervoor nu de economische crisis nog steeds voor heel veel Europeanen voelbaar is, wat is de rol voor de EU bij de brandhaarden aan de buitengrenzen en is het mogelijk om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen? Ook de dreigende Grexit komt aan bod: moet dat met alle macht worden voorkomen of is het beter als Griekenland de euro verlaat? En tot slot: hoe kan het tanende vertrouwen van burgers in de EU worden hersteld?

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 21 maart 2015

Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP)

Zaterdag zijn Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP) te gast in Kamerbreed. De nieuwkomers in de senaat gaan in debat over de verkiezingsuitslag, de gevolgen ervan voor het kabinet en de contouren van een nieuw Belastingplan. Gastpresentator is Margriet Vroomans.

Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. In de nieuwe senaat is de steun voor het kabinet nog verder afgenomen: zelfs met de steun van de constructieve oppositie is er geen meerderheid. Vraag is dus: wie helpt het kabinet aan een meerderheid?

D66’er Rinnooy Kan is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Vreeman was voorzitter van de PvdA, Tweede Kamerlid en burgemeester. Hij onderzocht de verkiezingsnederlaag van de sociaal-democraten van 2006.

SP’er Don is directeur van het Leger des Heils in Brabant en Zuid-Limburg. Hij was eerder wethouder in Eindhoven.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 14 maart 2015

ANP:Samsom snapt dat Schippers 'even van slag is'

UTRECHT/ZWOLLE (ANP) - PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ,,even van slag'' is nu twee VVD-bewindslieden zijn afgetreden. Maar hij adviseert haar en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat de oude kwestie van de Teevendeal, die deze week tot het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven leidde, in verkiezingstijd is opgedoken.

,,In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden'', zei Samsom zaterdag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen. ,,Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.'' Samsom vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde Samsom.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ging in een ander radioprogramma, Kamerbreed, een stap verder. ,,Op het moment dat je suggesties uit dat er een schuldvraag onder zou liggen, dan moet je dat ook kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet'', zei ze. Dijksma laat de opmerkingen verder aan de minister, maar denkt wel dat het goed is dat er opheldering komt over zaken waarover nog onduidelijkheid is.

Schippers denkt dat het niet voor niets is dat de zaak-Cees H. juist nu, tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag, opnieuw opspeelde. Ze wees erop dat dat vorig jaar, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook opeens gebeurde. Schippers vindt dat moet worden uitgezocht welke ,,kracht'' daarachter zit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat vanuit café Foyé in Zwolle

Kamerbreed vanuit café Foyé in Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, over de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Te gast: de Enschedese PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentatie: Jan Mom. De verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer stonden centraal.

Lijsttrekkers Eddy van Hijum (CDA), Edgar Mulder (PVV) en Jan Westert (ChristenUnie) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteit en over provinciale thema’s als werkgelegenheid en leefbaarheid. Ook natuur en landbouw, waar Sharon Dijksma als staatssecretaris mee belast is, waren gespreksonderwerpen.

Op 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De leden van de Staten kiezen vervolgens in mei de Eerste Kamer.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 07 maart 2015

ANP: Jorritsma: kritiek op Rutte hypocriet

HILVERSUM (ANP) - Kritiek op de uitspraak van premier Mark Rutte over jihadisten is hypocriet. Dat zei VVD-prominent Annemarie Jorritsma zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De kritiek komt van mensen die wel voor bombardementen op IS zijn, maar er een probleem mee hebben dat IS-strijders sneuvelen, voerde Jorritsma aan.

Rutte zei donderdagavond in het RTL-verkiezingsdebat dat jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan dat ze terugkomen naar Nederland. Hij zei dat als leider van de VVD, maar vrijdag bleef hij ook als premier achter zijn woorden staan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek in Almere Stad

Op zaterdag 7 maart zond Kamerbreed uit vanuit de bibliotheek in Almere Stad. De verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer stonden centraal. Te gast: burgemeester Annemarie Jorritsma, tevens kandidaat-Eerste Kamerlid voor de VVD, en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentator Kees Boonman leidde het debat.

Lijsttrekkers Chris Jansen (PVV), Peter Pels (PvdA) en Michiel Rijsberman (D66) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteit en over provinciale thema’s als werkgelegenheid, bereikbaarheid en natuur. Annemarie Jorritsma debatteerde mee over de provinciale thema’s waar ze als burgemeester van Almere vaak mee te maken heeft. Ook praatte ze over haar terugkeer, na 12 jaar, naar de Haagse politiek.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 28 februari 2015

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat in de Bibliotheek van Den Bosch

Kamerbreed, het politieke programma van NPO Radio1, zond afgelopen zaterdag live vanuit de StadBieb in Den Bosch uit. Met SP-voorzitter Jan Marijnissen en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentator Kees Boonman leidde het debat.

Lijsttrekkers Anne-Marie Spierings (D66), Patricia Brunklaus (GroenLinks) en Marianne van der Sloot (CDA) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteiten en over provinciale thema’s als het vergroten van de werkgelegenheid, megastallen en overlast door drugsproductie. Jan Marijnissen, geboren en getogen Brabander, mengde zich gevraagd en ongevraagd in het debat.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 21 februari 2015

Max van den Berg, Johan Remkes en Jaap Smit

Met nog minder dan een maand te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen zijn in Kamerbreed drie Commissarissen van de Koning te gast: Max van den Berg (Groningen), Johan Remkes (Noord-Holland) en Jaap Smit (Zuid-Holland). Kees Boonman praat met hen over de politieke actualiteit, de positie van de provincies en hun eigen rol als commissaris.

PvdA-er Max van den Berg en zijn provincie staan volop in het nieuws vanwege de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. Wat is zijn rol bij het herstel van vertrouwen van de Groningers in de overheid?

Jaap Smit (CDA) is sinds ruim een jaar CdK in Zuid-Holland en was daarvoor ondermeer voorzitter van vakcentrale CNV. Waar maakt de Zuid-Hollander zich druk over in de aanloop naar de verkiezingen?

 

Johan Remkes (VVD) is naast Commissaris van de Koning in Noord-Holland ook voorzitter van het overlegorgaan van de provincies, het IPO. De kabinetsplannen om de 12 provincies te vervangen door 5 landsdelen zijn inmiddels van tafel, maar voor hoe lang?

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 14 februari 2015

ANP: CDA, D66: kabinet naar huis sturen helpt niet

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen VVD en PvdA liggen voortdurend met elkaar overhoop, maar het kabinet naar huis sturen helpt niet. CDA-senator Elco Brinkman zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Ook D66-senator Thom de Graaf vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont, maar dat een kabinetscrisis geen oplossing biedt. ,,Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid.''

Brinkman en De Graaf debatteerden in Kamerbreed met elkaar en met hun PvdA-collega Marleen Barth in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. De nieuwe Statenleden bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu in de Senaat geen meerderheid, waardoor ze daar afhankelijk zijn van de oppositie. Volgens De Graaf moet er ,,een buitenaards wonder gebeuren'' wil dat straks veranderen.

De afgelopen jaren steunde het kabinet in de Eerste Kamer herhaaldelijk op de ,,bevriende oppositie'': D66, ChristenUnie en SGP. Volgens De Graaf is het zeer de vraag of coalitie en de drie oppositiepartijen na de verkiezingen nog een meerderheid houden in de Senaat. Het kabinet zal dan met het CDA moeten gaan praten, vindt hij. De D66'er noemde het verbazend dat CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat hij het kabinet geen helpende hand wil toesteken.

Volgens Marleen Barth zitten kiezers vooral te wachten op stabiliteit. ,,Nederland snakt naar rust.'' Dat is volgens haar goed voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal de PvdA ,,niet meer meemaken'', benadrukte Barth. Zij wees erop dat CDA en D66 verder willen snijden in de overheidsuitgaven om de lasten met 5 miljard euro te kunnen verlagen. Volgens Brinkman en De Graaf schuift het kabinet de lastenverlichting voor zich uit omdat de regeringspartijen het onderling niet eens zijn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barth (PvdA), Brinkman (CDA), De Graaf (D66)

Kamerbreed trapt de verkiezingen af met een debat tussen de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer Marleen Barth (PvdA), Elco Brinkman (CDA) en Thom de Graaf (D66). Op 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, waarna in mei de Eerste Kamer wordt gekozen.

De lijsttrekkers van PvdA, CDA en D66 debatteren over de positie van de senaat en het landelijke belang van de verkiezingen. Premier Rutte heeft de verkiezingen al tot ‘landelijke verkiezingen’ bestempeld: regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en staan in de peilingen op verlies.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook