Kamerbreed

Recente uitzendingen

Kamerbreed - zaterdag 20 december 2014

Buma (CDA), Roemer (SP) en Zijlstra (VVD)

 

Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Halbe Zijlstra (VVD) zijn te gast in Kamerbreed.

De fractievoorzitters blikken terug op de roerige politieke week en kijken vooruit naar het nieuwe jaar, waarin er verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer zijn.

Halbe Zijlstra is de fractieleider van regeringspartij VVD. Zijn partij kreeg deze week grote problemen met coalitiepartner PvdA nadat drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers stemden. 'Ik heb wel wat onparlementaire woorden gebruikt na de stemming in de senaat', aldus Zijlstra in het nachtelijke debat nadat het kabinet met een oplossing is gekomen. Hoe is de stemming van Zijlstra nu, is zijn vertrouwen in de sociaal-democraten ongeschonden?

Oppositieleider Emile Roemer van de SP betitelde de gang van zaken deze week als 'chaos'. Bovendien vindt hij dat het kabinet 'een middelvinger naar de Eerste Kamer opsteekt' met de gekozen oplossing, nu het er op lijkt dat die chambre de reflection wordt gepasseerd als ze nog een keer tegenstemt. Wat betekent de politieke crisis van afgelopen week voor het vertrouwen in en het aanzien van de politiek volgens Roemer?

Fractievoorzitter Sybrand Buma van oppositiepartij CDA sprak over 'reclamepraatjes' toen PvdA-leider Diederik Samsom het nieuwe wetsvoorstel verdedigde. Is de verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart na de bijna-val van het kabinet voor Buma gestart?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 13 december 2014

Ruud Vreeman (PvdA) en Eric van der Burg (VVD)

 

Ruud Vreeman (PvdA) en Eric van der Burg (VVD) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Vreeman is tot eind deze maand waarnemend burgemeester van Groningen en de nummer 2 op de concept-kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Van der Burg is wethouder in Amsterdam en ondermeer belast met zorg en ouderen.

Onno Hoes maakte deze week zijn aftreden bekend. Het privéleven van de Maastrichtse VVD-burgemeester kwam opnieuw op straat te liggen na opnames met een geheime camera. Kees Boonman praat met Ruud Vreeman over het functioneren als openbaar bestuurder in het mediatijdperk: hebben bestuurders en politici nog recht op een privéleven of zijn ze vogelvrij verklaard?

En waarom wil Vreeman de Eerste Kamer in voor de PvdA, nu de partij zo laag staat in de peilingen en er veel onderlinge ruzies zijn?

Nog een paar weken en dan krijgen de gemeenten er belangrijke taken bij op het gebied van werk en zorg. In Amsterdam is Eric van der Burg verantwoordelijk voor de zorg. Wat gaan Amsterdammers merken van de veranderingen en bezuinigingen in de zorg?

En hoe bevalt het om als VVD-er in één coalitie te zitten met D66 en de SP?

Kamerbreed, elke zaterdag op Radio1, na 13h

Kamerbreed - zaterdag 06 december 2014

ANP: Van Ojik: politieke spel krijgt meer aandacht

DEN HAAG (ANP) - Politieke spelletjes krijgen steeds meer aandacht in de media. Zo'n 20, 30 jaar geleden ging de berichtgeving vooral over de inhoud, nu ligt de nadruk op het spel achter de schermen. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Van Ojik reageerde op de commotie rond PvdA-leider Diederik Samsom. Die raakte afgelopen week geïrriteerd in een achtergrondgesprek met verslaggevers van De Telegraaf. In een gesprek over de PvdA-standpunt over boren naar schaliegas ging Samsom volgens de krant ,,over de rooie''. Hij zou ,,helemaal los'' zijn gegaan over de manier waarop in Den Haag politie wordt bedreven.

Volgens Van Ojik werd in het Telegraaf-artikel ,,behoorlijk op de man gespeeld''. ,,Dat gun je geen collega.'' ChristenUnie-leider Arie Slob had liever gezien dat de Telegraaf drie pagina's aan het klimaatprobleem had gewijd in plaats van aan de emoties van Samsom.

Van Ojik vindt overigens dat er niet ,,schijnheilig'' gedaan dient te worden over de toegenomen belangstelling voor politieke spelletjes. ,,Het is interessant. Het politieke spel is van belang.''

Samsom liet deze week weten dat er wat zijn partij betreft geen proefboringen naar schaliegas mogen komen. Coalitiepartner VVD is niet blij met deze opstelling. Premier Mark Rutte hield vrijdag de mogelijkheid van proefboringen toch open. Volgens Slob is er sprake van ,,verkoeling'' tussen de twee regeringspartijen. ,,Zoiets moet je niet te vaak hebben.''

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks) te gast in Kamerbreed

 

Arie Slob van de ChristenUnie en Bram van Ojik van GroenLinks zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met beide fractievoorzitters over het onstuimige politieke klimaat. Neemt de druk op politici steeds verder toe? Zeker nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die de nieuwe senaat kiezen, naderen? En gaat het in Den Haag vaak niet om de inhoud, maar om het spel, zoals PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom deze week beweerde?

 

Van Ojik was deze week  initiatiefnemer van het debat tussen fractievoorzitters over klimaatverandering. Daarin heeft de PvdA de deur naar schaliegas definitief dichtgegooid. Heeft GroenLinks aan de partij van Samsom op dit punt nu een betrouwbare partner? Of zal de partij zwichten voor druk van coalitiepartner VVD, die voor proefboringen is?

 

De ChristenUnie houdt samen met D66 en SGP het kabinet overeind, omdat Rutte II zonder deze drie partijen geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Toch voert de partij van Slob op sommige punten ook oppositie. Zo vindt de ChristenUnie dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) uitvoering moet geven aan een uitspraak van de Raad voor Europa om uitgeprocedeerde vluchtelingen ‘bed, bad en brood’ te verstrekken.  Hoe ver gaat de steun van de ChristenUnie aan dit kabinet?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1.

Kamerbreed - zaterdag 29 november 2014

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Jaco Geurts (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

In Kamerbreed zijn de Tweede Kamerleden Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Jaco Geurts (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) te gast.

Het integratiedebat is volop terug van weggeweest. Deze week ontstond er in het parlement opwinding over uitspraken van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. Hij stelde tijdens een debat in de Tweede Kamer dat 'de Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur via immigratie en de baarmoeder om zeep worden geholpen'. Daarnaast wil de PVV dat alle moskeeën in Nederland gesloten worden. Kees Boonman praat met Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie over het integratiedebat en over godsdienstvrijheid.

Opnieuw waart er een dierziekte door Nederland, dit keer de vogelgriep. Vier bedrijven zijn besmet, op 1 bedrijf zijn 8000 eenden preventief geruimd, er is een ophokplicht en een vervoersverbod. De Partij voor de Dieren spreekt van een 'systeemcrisis', het CDA heeft geen problemen met de bio-industrie. Een debat tussen Esther Ouwehand en Jaco Geurts.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1.

Kamerbreed - zaterdag 22 november 2014

ANP: D66: Eerste personeelslid goedkoper maken

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers die voor het eerst iemand een baan aanbieden, moeten een korting op de werkgeverspremie krijgen. Dat vindt D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg.

In het radioprogramma Kamerbreed ging hij zaterdag in op de werkloosheid, die volgens hem ook te wijten is aan de hoge lasten voor werkgevers. Een werkgever betaalt gemiddeld twee keer het bedrag dat de werknemer verdient, becijferde hij. Het moet voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper worden om mensen in dienst te nemen, vindt het Kamerlid.

Ook wil D66 dat het kabinet in het nieuwe belastingstelsel gaat kijken naar de mogelijkheden voor een mindere afdracht voor de werkgever bij minimumloners.

Het geld ervoor moet worden gezocht binnen de belastingherziening, lichtte hij toe. ,,Het kabinet moet niet wachten op meevallers, maar actief ruimte zoeken voor lagere belasting op arbeid.'' Zelf denkt hij aan een verminderde stijging van uitgaven en meer belasting op vervuiling.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steven van Weyenberg (D66), Hamit Karakus (PvdA) en Tom Leijte (JOVD) te gast bij Kamerbreed

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66), oud-wethouder Hamit Karakus (PvdA) en JOVD-voorzitter Tom Leijte zijn zaterdag te gast bij Kamerbreed.

Steven van Weyenberg is woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor D66. Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van dit departement. Hij vindt dat het kabinet meer vaart moet zetten achter de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wat kan D66, van wie het kabinet voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk is, volgende week voor elkaar krijgen?

Karakus zat voor de PvdA in de commissie die in 2012 kandidaten voor de Tweede Kamer selecteerde. Hoe kijkt de oud-wethouder van Rotterdam aan tegen de perikelen in zijn partij rondom integratie en het vertrek van twee Kamerleden met een Turkse achtergrond? Karakus is momenteel directeur van Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Integratie is een van de onderwerpen waar Platform31 zich mee bezighoudt.

Tom Leijte is voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Volgende week dient de JOVD tijdens het VVD-congres een motie in die de Kamerfractie oproept niet akkoord te gaan met de naheffing die de EU Nederland oplegt. Partij-coryfee Hans Wiegel steunt de motie. Leijte vindt verder dat zijn  partij ten opzichte van coalitiegenoot PvdA te weinig politieke punten binnenhaalt.

Kamerbreed, elke zaterdag op Radio1, na 13h.

Kamerbreed - zaterdag 15 november 2014

ANP: PvdA-Kamerlid: Van beide kanten niet fraai

HILVERSUM (ANP) - ,,Het was niet fraai, van beide kanten niet." Dat zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zaterdag in Kamerbreed over het conflict tussen de voormalige PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu en de rest van de PvdA-fractie. De twee werden uit de fractie gezet na onenigheid over de opvattingen van de PvdA over integratie.

Volgens Bouwmeester werden er uitspraken gedaan die niet goed te keuren zijn toen tijdens de beslissende fractievergadering de emoties hoog opliepen. Ze zegt enorm geschrokken te zijn van de verwensing van Öztürk tegen collega Ahmed Marcouch: Moge Allah je straffen. PvdA-leider Diederik Samsom zei dit ,,doodeng" te vinden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lea Bouwmeester (PvdA), Joël Voordewind (CU) en Tiny Kox (SP)

 

Bij Kamerbreed zijn zaterdag Lea Bouwmeester (PvdA) en Joël Voordewind (CU) en Tiny Kox (SP) te gast.

Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de begroting van minister Schippers van Volksgezondheid. Tweede Kamerlid Bouwmeester is zeer kritisch over de rol van de zorgverzekeraars, die komende week de hoogte van de premies voor de zorgverzekering bekendmaken. Wat gaat er mis en hoe kan het beter?

De spanningen met Rusland nemen toe. Straaljagers dringen het Europese luchtruim binnen, de plek waar de MH17 is neergestort blijft het toneel van spanningen en van het bestand in Oost-Oekraïne trekken de separatisten zich niets aan. Is er een nieuwe Koude Oorlog uitgebroken? En hoe krijgen de Europese Unie en Rusland de relatie weer goed? Een debat hierover tussen de Tweede Kamerlid Voordewind en senator Kox.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op radio1.

Kamerbreed - zaterdag 08 november 2014

Sharon Gesthuizen (SP), Mei Li Vos (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) zijn te gast in Kamerbreed.

Gastpresentator Jan Mom bespreekt met de drie politici de thema's van deze week: Europa, vrede & veiligheid. En arme, maar gelukkige zzp-ers.

Zondag is het 25 jaar geleden dat de Muur viel. Het betekende het einde van een land, de DDR, en van de Koude Oorlog. Of is de Koude Oorlog terug van weggeweest, gezien de spanningen tussen Rusland en de Europese Unie? Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement over de veiligheidssituatie in Europa.

Nederland telt inmiddels zo’n 800-duizend zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel. Ze zijn armer, maar gelukkiger dan mensen in loondienst. En ze liggen momenteel onder het vergrootglas van de politiek, want wat betekenen al die kleine zelfstandigen voor de arbeidsmarkt, de sociale voorzieningen en de schatkist? Moet bijvoorbeeld  de zelfstandigenaftrek beperkt worden? Een debat tussen de Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen van de SP en Mei Li Vos van de PvdA, allebei zelf ook zzp-er geweest.

Kamerbreed - zaterdag 01 november 2014

Henk Nijboer (PvdA), Arnold Merkies (SP) en Eddy van Hijum (CDA) zijn te gast in Kamerbreed

De financieel woordvoerders in de Tweede Kamer gaan met elkaar in debat over inkomens- en vermogens(on)gelijkheid.

Ze nemen hiermee een voorschot op de discussie die de Kamerleden volgende week hebben met de Franse econoom Thomas Piketty. Met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw heeft hij wereldwijd het debat in politiek en maatschappij aangezwengeld over rijk en arm; over de vraag of je van een dubbeltje nog een kwartje kunt worden en over de verschillen in inkomens en vermogen.

Henk Nijboer, Arnold Merkies en Eddy van Hijum debatteren over de vraag in hoeverre er in Nederland sprake is van inkomens-en vermogensongelijkheid en hoe erg dat eigenlijk is. Is nivelleren een feestje of is ongelijkheid juist een prikkel om te presteren?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CDA tegen afschaffen ouderentoeslag

HILVERSUM (ANP) - Het CDA wil dat de ouderentoeslag voor gepensioneerden niet wordt afgeschaft. Dat zei het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Het gaat om de ouderentoeslag in box 3 die het kabinet wil afschaffen. Volgens Van Hijum worden mensen met een laag of modaal inkomen met een bescheiden spaarpot de dupe van de maatregel die hij ,,onbegrijpelijk' vindt.

Volgens hem gaan ouderen met spaargeld boven de vrijstellingsgrens van 21.000 euro hierdoor niet alleen meer belasting betalen over hun vermogen, maar verliezen ook hun recht op huurtoeslag. ,,De kleine spaarder wordt gepakt.''

Het CDA zal staatssecretaris Eric Wiebes volgende week vragen het plan te schrappen. Het pleidooi van Van Hijum kreeg steun van financieel specialist Arnold Merkies van de SP. Maar Henk Nijboer van de PvdA liet weten niets te zien in het voorstel van de christendemocraten.

Kamerbreed - zaterdag 25 oktober 2014

Sadet Karabulut (SP), Jacques Monasch (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks) zijn te gast in Kamerbreed.

Het politieke zwaartepunt lag deze week in Europa: de nieuwe Europese Commissie kreeg groen licht van het Europees Parlement en de regeringsleiders kwamen bijeen voor hun maandelijkse top. Bas Eickhout, delegatieleider van GL in het EP, heeft tegen de nieuwe Commissie gestemd en hij is ook teleurgesteld over de energie-en klimaatafspraken die de regeringsleiders hebben gemaakt. In Kamerbreed legt hij uit waarom.

Volgende week staat de woningmarkt centraal in politiek-Den Haag: de Parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties presenteert haar eindrapport en de Tweede Kamer behandelt de begroting van minister Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst. De Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Jacques Monasch (PvdA) gaan met elkaar in debat over de toekomst van de woningcorporaties en het woningbeleid van het kabinet. Blijven er voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar? En komt er definitief een einde aan de 'graaicultuur' bij de corporaties?

Kamerbreed: elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 18 oktober 2014

Paul Tang (PvdA Europees Parlement), Kees Verhoeven (D66 Tweede Kamer) en Ed Nijpels (voorzitter AVROTROS, VVD-lid) zijn te gast in Kamerbreed.

Dreigt er een nieuwe eurocrisis? Deze vraag staat centraal in het gesprek met PvdA-Europarlementariër en econoom Paul Tang. De beurskoersen zijn de afgelopen dagen gekelderd, de Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat de crisis in de eurozone nog niet overwonnen is en het Internationaal Monetair Fonds heeft voor een nieuwe recessie gewaarschuwd. Hoe zorgelijk is de situatie en wat zijn mogelijke oplossingen?

VVD-staatssecretaris Sander Dekker gooide deze week de knuppel in het Hilversumse hoenderhok: amusement is geen kerntaak meer van de  publieke omroep en de omroepen krijgen concurrentie van commerciële producenten. Ed Nijpels is voorzitter van de Raad van Toezicht van AVROTROS, maar ook prominent VVD-er. Hij is het niet eens met de visie van zijn partijgenoot Dekker. Nijpels gaat in debat met D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, die voorstander is van een nog vergaander hervorming van de publieke omroep.

Kamerbreed: elke zaterdag na 13h op Radio1

Kees Boonman volgt het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook