Kamerbreed

Recente uitzendingen

Kamerbreed
zaterdag 13 februari 2016

Nieuws uit Kamerbreed: Dijsselbloem spreekt steun uit voor Samsom als lijsttrekker

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zich zaterdag achter PvdA-partijleider Diederik Samsom geschaard. 

De socaaldemocratische bewindsman sprak zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de fractievoorzitter, die lijsttrekker wil worden bij de volgende verkiezingen: ''Diederik moet blijven"

Dijsselbloem nam het op voor Samsom in het radioprogramma Kamerbreed vanaf het PvdA-partijcongres in Amersfoort. De minister nam daarmee afstand van PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch, die zich kort voor het congres tegen Samsom als lijsttrekker had uitgesproken.

Monasch vindt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb of diens Amsterdamse collega Eberhard van der Laan een betere keuze. De frontale aanval van de dissident op Samsom overschaduwde de viering van het 70-jarig bestaan van de partij, die het ook slecht doet in de peilingen.

Omloopsnelheid

In een interview dat Asscher rond Kerst aan NU.nl gaf zei hij al dat het geen factor is als het kabinetsbeleid te veel aan Samsom zou kleven, ook niet als dat zijn weerslag heeft op de peilingen. 

"Ik vind niet dat je leiders moet wisselen vanwege slechte peilingen. Dan zou de omloopsnelheid van politieke leiders enorme hoogte gaan nemen. Dan had Diederik al ver voor de vorige verkiezingen moeten aftreden." 

Asscher liet toen ook al weten dat Samsom wat hem betreft nog steeds premier van Nederland kan worden. 

——————————————————————————————————————————————————————————

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA)

Morgen in Kamerbreed: minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, vanaf het PvdA-congres in Amersfoort. Een gesprek onder leiding van Kees Boonman over de PvdA, sociaal beleid, Europese problemen, en de afkoelende wereldeconomie.

De Partij van de Arbeid viert morgen in Amersfoort haar zeventigste verjaardag. De peilingen voorspellen weinig goeds voor de sociaaldemocraten. Hoe kan de partij het tij keren? En welke rol wil Dijsselbloem daarin spelen?

Een andere uitdaging voor de minister is de aanhoudende vluchtelingenstroom. Want hoe blijft de asielopvang betaalbaar en wat zijn de gevolgen van de druk op het sociale zekerheidsstelsel? Komende week komen de Europese regeringsleiders en staatshoofden hierover bijeen. Lukt het hen om de instroom in te dammen? Of komt het scenario van een ‘mini-Schengen’ in zicht? Wat zou dat betekenen voor de Nederlandse economie? En wat heeft ons export-gevoelige land te vrezen van de afkoeling van de wereldeconomie?

Kamerbreed, elke zaterdag na 1 uur te beluisteren op NPO Radio 1 en te zien op internetkanaal NPO Politiek.

Kamerbreed
zaterdag 06 februari 2016

Hans van Baalen (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Marit Maij (PvdA)

 

Blijft de Europese Unie bijeen of wordt het ieder voor zich? Hans van Baalen (VVD), Kees Verhoeven (D66) en Marit Maij (PvdA) gaan zaterdag over deze vraag in Kamerbreed met elkaar in debat.

Onder leiding van Kees Boonman spreken zij over het mogelijke afscheid van het Verenigd Koninkrijk van de EU, de onmacht om de Europese grenzen te bewaken en asielzoekers over de lidstaten te verdelen. Ook de eigen weg die landen als Polen en Hongarije inslaan is onderwerp van gesprek. Kan Nederland als EU-voorzitter voorkomen dat het ieder voor zich wordt in Europa? En maakt Nederland met het referendum over het handelsverdrag met de Oekraïne ook niet een alleingang?

Hans van Baalen is delegatieleider van de VVD-fractie in het Europees Parlement. Ook is hij partijvoorzitter van ALDE, waarin liberale partijen zich in Europa hebben verenigd. Kees Verhoeven (D66) en Marit Maij (PvdA) zijn woordvoerder Europese zaken voor hun partij in de Tweede Kamer.

Kamerbreed, elke zaterdag na 1 uur te beluisteren op NPO Radio 1 en te zien op internetkanaal NPO Politiek.

Kamerbreed
zaterdag 30 januari 2016

Broekers kritisch over vertrekkende Kamerleden

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol ergert zich aan het grote aantal Tweede Kamerleden dat voortijdig opstapt. Deze week maakte VVD-Kamerlid De Liefde zijn vertrek bekend. Hij gaat werken bij het taxiplatform Uber. En een week eerder verliet D66'er Hachchi de Kamer om mee te werken aan de presidentscampagne van Hillary Clinton. 

Met het opstappen van De Liefde komt het aantal vertrekkers sinds de verkiezingen van 2012 op 34. Als de huidige trend doorzet, dan komt een record in zicht.

Niet passend

Broekers zei in Kamerbreed op NPO Radio 1 dat ze de "uitloop" uit de Tweede Kamer niet goed vindt. Ze benadrukte dat de Eerste Kamer er eigenlijk geen last van heeft. "Je stelt je verkiesbaar voor een bepaalde periode. En om dan eerder op te stappen omdat er iets leukers voorbij komt, dat vind ik niet passen bij de functie van volksvertegenwoordiger."

De senaatsvoorzitter voelt er niets voor om een verplichting in wetten vast te leggen, maar volgens haar kun je wel een moreel beroep op mensen doen. Gisteren liet ook minister Plasterk zich kritisch uit over het grote aantal vertrekkers. Hij wil dat Kamerleden het uitleggen als ze eerder weggaan.  

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ankie Broekers-Knol, Alex Brenninkmeijer en Gert-Jan Segers

Alles in de doofpot of openheid van zaken? Wat kan de politiek doen om het vertrouwen van burgers weer terug te winnen? Kees Boonman praat hierover met Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, Alex Brenninkmeijer van de Europese Rekenkamer en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

‘Ongelooflijk’, was de reactie van fractievoorzitter Gert-Jan Segers op het nieuws dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie opdracht zouden hebben gekregen om niet door te zoeken naar het ‘bonnetje’ van Cees H. Wat moet het parlement volgens Segers doen om de onderste steen boven te krijgen? En waarom is dat niet gelukt bij het onderzoek naar wie er gelekt heeft uit de ‘Commissie Stiekem’?

Alex Brenninkmeijer was tot 2014 Nationale Ombudsman in Nederland. Tegenwoordig is hij lid van de Europese Rekenkamer. Europa opereert in de ogen van veel burgers zwak. Het vertrouwen in de Europese instellingen is dan ook laag. Hoe komt dat? En hoe kan het beter?

Ankie Broekers-Knol (VVD) is voorzitter van de Eerste Kamer, waar komende dinsdag gestemd wordt over de instelling van de Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel. Die commissie moet kijken naar het functioneren van de Eerste en Tweede Kamer, maar ook naar de betrokkenheid van de burger. Kan een herziening van het bestel het vertrouwen in de politiek terugbrengen?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1 en te zien op het digitale themakanaal NPO Politiek.

Kamerbreed
zaterdag 23 januari 2016

Nieuws uit Kamerbreed:Van Aartsen wil minister voor Vluchtelingenzaken

Burgemeester van Aartsen van Den Haag vindt dat er een speciale minister moet komen die het vluchtelingenprobleem coördineert. "Iedereen doet nu z'n best, maar heel veel coördinatie kan ik niet ontwaren en dat moet beter", zei Van Aartsen in het radioprogramma Kamerbreed.

De voormalige 'politiek aanvoerder' van de VVD adviseert premier Rutte om een minister of hoge ambtenaar aan te stellen, die alles coördineert wat te maken heeft met de instroom van vluchtelingen.

Van Aartsen vindt ook dat het ministerie van Veiligheid en Justitie te groot is geworden. Bij de kabinetsformatie, na de verkiezingen volgend jaar, moet de politie weer zoals vroeger bij het ministerie van Binnenlandse Zaken worden ondergebracht. 

Bij de vorming van het eerste kabinet-Rutte in 2010 werd Veiligheid van Binnenlandse Zaken overgeheveld naar Justitie. Van Aartsen is de tweede prominente VVD’er die dat wil terugdraaien. Eerder pleitte ook de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, ervoor om het ministerie van Van der Steur en Dijkhoff weer te verkleinen. 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD, Den Haag)

Zaterdag is de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met de VVD-prominent over de toenemende spanningen in Nederland en de wereld. Van Aartsen was bijna tien jaar lang de hoogste ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken, minister van Buitenlandse Zaken en fractievoorzitter van de VVD.

 

De komst van vluchtelingen, terreurdreiging en salafistische moslims die zich roeren. Het speelt in Europa, maar ook in het klein in de gemeente Den Haag. Net als in de Tweede Kamer is ook de Haagse raad zeer verdeeld over deze onderwerpen. De PVV is in de hofstad de tweede partij, terwijl ook twee islamitische partijen vertegenwoordigd zijn. Hoe kijkt Van Aartsen tegen de polarisering in de samenleving aan?

Premier Rutte stelt dat Europa de vluchtelingencrisis binnen zes tot acht weken moet oplossen. Het Schengenverdrag (het vrij verkeer van goederen en personen) staat op het spel. Wat vindt Van Aartsen hiervan? Hoe kan Europa volgens de oud-minister van Buitenlandse Zaken de vluchtelingenstroom verminderen? Is de internationale gemeenschap bij machte een einde te maken aan de vele oorlogen in het Midden-Oosten?

 

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1 en te zien op internet themakanaal NPO Politiek

Kamerbreed
zaterdag 16 januari 2016

Nieuws uit Kamerbreed: Vreemde krijgsdienst moderniseren

DEN HAAG, ANP -  Het begrip 'vreemde krijgsdienst' moet worden gemoderniseerd, aldus D66-leider Alexander Pechtold. ,,Dat begrip is een beetje achterhaald." In het radioprogramma Kamerbreed reageerde hij zaterdag op de aanhouding van Jitse A. De oud-militair wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië.

Het is onduidelijker geworden wat onze vijand is geworden, aldus Pechtold. ,,Hiervoor stond een leger tegenover een leger en was het vijandbeeld duidelijk. Tegenwoordig hebben we van alles: burgeroorlogen, terroristische organisaties, milities." Het begrip moet voor de rechtstaat gemoderniseerd worden want dan zal volgens hem duidelijk zijn dat ,,je niet op je eigen houtje recht gaat zoeken of menen dat je aan de goede kant zit van een conflict “.

Ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer die bij de Colombiaanse guerrillagroep FARC zit zal zich moeten verantwoorden als ze naar ons land komt, denkt Pechtold. ,,Een onderzoek van het Openbaar Ministerie is het minste." Die mening deelt Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer.

————————————————————————————————————————————————————————————

In Kamerbreed zijn zaterdag Annemarie Jorritsma (VVD), Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) te gast. De fractievoorzitters uit de Eerste en Tweede Kamer debatteren over angst, lef en leiderschap in politiek turbulente tijden. Hoe gaat 2016 straks de boeken in? Een pittig debat onder leiding van Kees Boonman.

Nederland is nog niet hersteld van de economische crisis en nu zorgt de komst van vluchtelingen voor grote zorgen. Ook terreur dreiging leidt tot onrust in de samenleving. Heeft het kabinet de juiste antwoorden? Hoe kan angst worden beteugeld en polarisatie worden tegengaan?Ook de Europese Unie kent grote problemen. Kan voorzitter Nederland het tij keren? En draagt het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne bij aan herstel van het vertrouwen of juist niet?

De Tweede Kamer is vorige week weer begonnen. De senaat keert komende dinsdag terug van reces. Alle ogen zijn ook in 2016 op de Eerste Kamer gericht, want de coalitie van VVD en PvdA heeft er geen meerderheid. Aan Jorritsma,Roemer en Pechtold de vraag hoe bestuurbaar Nederland nog is.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13 uur te beluisteren op NPO Radio 1 en te zien op NPO Politiek. 


Kamerbreed
zaterdag 02 januari 2016

De voorzitters van JOVD, JS, ROOD en CDJA

Zaterdag zijn in Kamerbreed vier voorzitters van politieke jongerenorganisaties te gast. Gastpresentator Suzanne Bosman praat met Matthijs van de Burgwal (JOVD), Bart van Bruggen van de Jonge Socialisten (JS), Merel Stoop van ROOD en Julius Terpstra van het CDJA. Wat verwachten zij van het komende politieke jaar? Hoe vinden ze dat ‘hun’ politieke leiders het doen? Weet de oppositie wel iets binnen te halen? En moet Nederland juist meer of minder vluchtelingen opvangen?

Voor de vijfde keer op een rij blikt Kamerbreed in de eerste uitzending van het nieuwe jaar vooruit met voorzitters van de politieke jongerenorganisaties. De jongerenorganisaties die dit jaar aan tafel zitten zijn verbonden aan coalitiepartijen VVD (JOVD) en PvdA (JS) en aan oppositiepartijen SP (Rood) en CDA (CDJA).  De jongerenclubs zijn niet zonder invloed. Op partijcongressen dienen zij moties in en de voorzitters spreken met enige regelmaat met het partijbestuur.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1.

Kamerbreed
zaterdag 26 december 2015

Jos Wienen (VNG, burg. Katwijk)

Op Tweede Kerstdag is burgemeester Jos Wienen (CDA) te gast in Kamerbreed. Wienen is namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gesprekspartner van het kabinet over de opvang van asielzoekers. Ook is hij burgemeester van Katwijk, dat 1200 asielzoekers opvangt.

 

Presentator Kees Boonman spreekt Wienen op het terrein van het asielzoekerscentrum in Katwijk over een bewogen jaar waarin een recordaantal asielzoekers naar Nederland kwam. Het kabinet is afhankelijk van gemeenten voor opvanglocaties voor asielzoekers. Ook voor de doorstroom naar sociale huurwoningen is Rutte II afhankelijk van het lokaal bestuur. Vanwege de forse stijging van het aantal vluchtelingen is dit jaar alles uit de kast gehaald om te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen. In enkele gemeenten ging het verzet tegen de komst van een asielzoekerscentrum gepaard met geweld.

Hoe kijkt Wienen terug op 2015? Wat zijn de leermomenten voor komend jaar? Kunnen Nederlandse gemeenten een blijvend hoge instroom van asielzoekers aan? En is er genoeg draagvlak onder de bevolking voor de komst van veel nieuwe mensen naar Nederland?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio1

Kamerbreed
zaterdag 19 december 2015

Gert-Jan Segers (CU), Paul Tang (PvdA) en Paul Schnabel (D66) 

Zaterdag zijn in Kamerbreed fractievoorzitter Gert-Jan Segers (Christen-Unie, Tweede Kamer), Paul Schnabel (D66, Eerste Kamer) en Europees delegatieleider Paul Tang (PvdA) te gast.

  

Segers diende woensdag de motie van afkeuring in tegen het kabinet die op de steun van vrijwel de gehele oppositie kon rekenen. Een stap die de voorman van de Christen-Unie in de Tweede Kamer niet lichtvaardig nam. Waarom vond hij dat de rechtstaat in het geding was? En hoe geloofwaardig is premier Rutte nog? Wat D66'er Paul Schabel

Paul Schabel was jarenlang directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en zit momenteel voor D66 in de Eerste Kamer. Welk effect heeft de discussie over de Teevendeal op het gemoed van de burger? Wat kan de politiek doen om het vertrouwen te herstellen?

 

Deze week vond de 15e Europese top van het jaar plaats. Naar het aanziet de laatste in 2015. Weer werd gesproken hoe de vluchtelingenstroom naar Europa kan worden verminderd. Denkt Europarlementariër Paul Tang dat de EU deze crisis te boven komt? Helpt het dat een beperkte groep ‘gelijkgestemde landen’ met de Turken praat? En kan voorkomen worden dat het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13 uur op NPO Radio 1.

Kamerbreed
zaterdag 12 december 2015

Hans Engels (D66), Mei Li Vos (Pvda) en Sadet Karabulut (SP)

Zaterdag zijn D66 senator Hans Engels (hoogleraar staatsrecht), PvdA-Tweede Kamerlid Mei Li Vos en SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut te gast in Kamerbreed. Kees Boonman spreekt met Engels over het vertrouwen in de rechtsstaat. Vos en Karabulut debatteren over de malaise op de arbeidsmarkt, de positie van ZZP’ers en de mogelijke oplossingen.

Hans Engels is senator voor D66 en hoogleraar staatsrecht. Hij zegt dat het rapport-Oosting bevestigt dat er reden is voor grote zorg over de politieke cultuur en het functioneren rechtsstaat in Nederland. Wat moet er gebeuren op het ministerie van Justitie? En moeten andere betrokkenen consequenties verbinden aan het rapport?

Mei Li Vos spreekt voor de PvdA in de Tweede Kamer over de positie van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP). Inmiddels zijn er een miljoen ZZP’ers. Volgens Vos is er op de arbeidsmarkt vaak sprake van oneerlijke concurrentie door deze groep. Zij vindt dat vast personeel en ZZP’ers even duur moeten worden.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut constateert dat de malaise op de arbeidsmarkt aanhoudt. De werkloosheid daalt volgend jaar nauwelijks. Ook bieden werkgevers nog steeds weinig vaste contracten aan, ondanks een wet die daarin verandering moest brengen. Wat doet minister Asscher volgens haar verkeerd?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio1.

Kamerbreed
zaterdag 05 december 2015

Nieuws uit Kamerbreed:Samsom blijft erbij: nu geen bombardementen op Syrië

PvdA-leider Samsom blijft erbij dat Nederland nu niet moet besluiten om mee te doen aan de bombardementen op Syrië. In het radioprogramma Kamerbreed zei hij dat hij er niet anders over is gaan denken, nu er een verzoek van de Verenigde Staten ligt om de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS uit te breiden. 

Samsom zei dat hij niet principieel tegen bombardementen op IS in Syrië is, maar dat alleen bommen niets oplossen. Hij vindt dat die op zijn minst gepaard moeten gaan met een politiek plan voor de toekomst van Syrië. 

Hij wees erop dat het verzoek van de VS heel breed is en dat Nederland zijn bijdrage ook op een andere manier kan uitbreiden, bijvoorbeeld door het trainen en bewapenen van Koerdische strijders tegen IS. 

Andere opties

Gisteren zei PvdA-Tweede Kamerlid Servaes dat de opties om mee te doen aan de strijd in Syrië goed onderzocht moet worden. Hij zei ook dat vooral naar andere opties dan bombarderen moet worden gekeken. 

De VVD wil de Nederlandse bombardementen op IS al langer uitbreiden van Irak naar Syrië. De PvdA is tot nu toe terughoudend. 

Sinds het kabinet donderdag een officieel verzoek uit de VS kreeg, buigt het kabinet zich opnieuw over de verschillende opties, waaronder meedoen aan de bombardementen in Syrië. Minister Koenders zei gisteren dat het nog even kan duren tot er een besluit wordt genomen. 

———————————————————————————————————————————————————————————————————————

Diederik Samsom (PvdA) en Esther de Lange (CDA)

Zaterdag zijn PvdA-leider Diederik Samsom en Europees delegatieleider voor het CDA Esther de Lange te gast in Kamerbreed. Kees Boonman spreekt met Samsom over het klimaatbeleid. Esther de Lange is te gast over de vraag hoe Europa de vluchtelingencrisis de baas wordt.

PvdA-fractievoorzitter Samsom diende onlangs met zijn collega Jesse Klaver van GroenLinks een klimaatwet in. Hij wil bij wet regelen dat de regering zich houdt aan internationale afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Waarom zoekt Samsom zijn heil in het maken van een wet? En vindt de PvdA-leider dat het kabinet genoeg ambitie aan de dag legt om de opwarming van de aarde tegen te gaan? En wat verwacht hij van de internationale klimaatconferentie in Parijs die tot vrijdag duurt?

Maandag debatteert de Tweede Kamer over ‘de Staat van de Europese Unie’. Elk jaar spreken tijdens dit debat ook de delegatieleiders in het Europees Parlement de Kamer toe. De vluchtelingencrisis en de vraag hoe de grenzen beter beschermd kunnen worden, staan dit jaar hoog op de agenda. In Kamerbreed neemt Esther de Lange een voorschot op deze bijeenkomst. Hoe krijgt Europa grip op de ernstigste crisis binnen de Europese Unie sinds de Tweede Wereldoorlog?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio1.

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook