Kamerbreed

Recente uitzendingen

Stuiveling (Algemene Rekenkamer) en Schouw (D66)
zaterdag 23 mei 2015

Stuiveling (Algemene Rekenkamer) en Schouw (D66)

Scheidend president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer en vertrekkend D66-Kamerlid Gerard Schouw zijn zaterdag te gast in Kamerbreed.

 

De Rekenkamer is in het jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek kritisch over de uitvoering van het kabinetsbeleid. Het instituut wijst onder meer op de chaos bij de uitbetaling van pgb’s. Het was voor Stuiveling deze week de laatste keer dat ze de Verantwoordingsstukken aan het kabinet aanbood: over een week gaat ze met pensioen. Ze heeft 31 jaar bij de Algemene Rekenkamer gewerkt, waarvan de laatste 16 jaar als president.

Ook Gerard Schouw vertrekt. Hij bekleedde in totaal 25 jaar lang politieke functies bij D66, waarvan de laatste twaalf jaar als Eerste- en Tweede Kamerlid. Schouw wordt directeur van Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen.

Kees Boonman blikt met Stuiveling en Schouw terug op hun werk en praat over verantwoording afleggen en actuele politieke kwesties.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Dupuis (VVD), Duivesteijn (PvdA) en Thissen (GroenLinks)
zaterdag 16 mei 2015

ANP: ’PvdA had visie Klaver - een verademing - moeten verwoorden'

De PvdA had de visie die de nieuwe leider van GroenLinks Jesse Klaver vandaag in een interview met de Volkskrant etaleerde, zelf zo duidelijk moeten verwoorden. Dat zei scheidend PvdA-senator Adri Duivesteijn vandaag in Kamerbreed.

Duivesteijn noemde de visie van Klaver 'een verademing'. De PvdA had dit zelf volgens hem 'al veel scherper en helderder onder woorden moeten brengen'.

In de uitzending zei afzwaaiend VVD-senator Heleen Dupuis daarnaast het regeerakkoord een 'waanzinnig gedrocht' te vinden. 'Dat vind ik het meest ondemocratische van het hele Haagse gebeuren. Zoals dit werkt vind ik choquerend, omdat ook door de ministers of coalitie wordt gezegd: het is afgesproken in het regeerakkoord. En dan denk ik: so what, daar heb ik niets mee te maken.'

————————————————————————————————————————————————————————————————

ANP: VVD-senator Dupuis noemt regeerakkoord 'waanzinnig gedrocht’

DEN HAAG (ANP) - Een regeerakkoord is een ,,waanzinnig gedrocht'' en het ,,meest ondemocratische van het hele Haagse gebeuren''. Die kritiek uitte scheidend VVD-senator Heleen Dupuis zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Partijen maken bij de vorming van een kabinet gedetailleerde afspraken in de vorm van een regeerakkoord. Volgens Dupuis worden volksvertegenwoordigers daardoor ernstig in hun handelen beperkt. ,,Ik snap niet dat de Tweede Kamer zich zo in de luren laat leggen.''

,,Ik vind het choquerend zoals dit werkt'', zei Dupuis, die sinds 1999 in de Eerste Kamer zit. Ook leiden regeerakkoorden naar haar mening tot slechte wetgeving. De Senaat wordt volgens haar soms opgescheept met broddelwerk.

Ze vermoedt dat haar partij VVD ,,dolblij is dat ik opkras''. Ze keerde zich onder meer fel tegen het plan voor een elektronisch patiëntendossier. Ze is blij dat ze de Eerste Kamer verlaat. ,,Er zit nog van alles in de pijplijn waarvan ik blij ben dat ik het niet meer hoef te doen want ik zou er niet voor zijn.''

Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer.

————————————————————————————————————————————————————————————————

Heleen Dupuis (VVD), Adri Duivesteijn (PvdA) en Tof Thissen (GroenLinks)

Heleen Dupuis (VVD), Adri Duivesteijn (PvdA) en Tof Thissen (GroenLinks) zijn te gast in Kamerbreed. Op 26 mei wordt de nieuwe Eerste Kamer gekozen, zij keren daarin niet meer terug.

 

Tof Thissen kwam 11 jaar geleden in de Eerste Kamer en maakte turbulente tijden in GroenLinks mee. Zijn partij lijkt nu in rustiger vaarwater te zijn gekomen, reden voor Bram van Ojik om het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer over te dragen aan Jesse Klaver.

Adri Duivesteijn heeft een lange carrière binnen de PvdA achter de rug: hij was twee keer wethouder en Tweede Kamerlid voordat hij tweeënhalf jaar geleden senator werd. In die relatief korte tijd maakte hij het de coalitie, en daarmee zijn eigen partij, twee keer heel moeilijk door zich tegen een wetsvoorstel te keren.

 

Heleen Dupuis is zestien jaar senator. Steun van een meerderheid in de Eerste Kamer voor het kabinetsbeleid is er niet automatisch meer. Hoe ervaart ze deze werkwijze?

 

Gastpresentator Remko Theulings maakt de politieke balans op met de drie senatoren. Een gesprek over de Eerste Kamer als ‘chambre de réflexion’, over de macht van de senaat, over idealen en de politieke actualiteit.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op NPO Radio 1

Paul Tang (PvdA) en Maurice Limmen (CNV)
zaterdag 09 mei 2015

Paul Tang (PvdA) en Maurice Limmen (CNV)

Zaterdag zijn PvdA- Europarlementariër Paul Tang en CNV-voorzitter Maurice Limmen in Kamerbreed te gast.

 

Presentator Kees Boonman spreekt met Tang over het forse verlies van de sociaaldemocraten bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Wat betekent dit voor Europa: komt de Brexit, het vertrek van de Britten uit de EU, nu dichterbij? Ander heet hangijzer, waarover maandag in Brussel wordt gesproken, zijn de financiële problemen van Griekenland. Denkt Tang dat het land in de euro kan blijven?

 

CNV-voorzitter Maurice Limmen luidde deze week de noodklok: zijn vakbond heeft honderden signalen ontvangen dat werkgevers de nieuwe Flexwet misbruiken. Bedrijven zouden voor 1 juli nog snel hun flexibele arbeidskrachten ontslaan. Daarmee voorkomen ze dat ze deze mensen vergoedingen moeten betalen. Heeft de vakbeweging zitten slapen bij de invoering van de nieuwe wet?

 

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1


zaterdag 02 mei 2015

ANP: VVD-Europarlementariër vindt dat Griekenland uit euro moet

Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. "We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen."

Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. "Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.

Het is zaterdag op de kop af vijf jaar geleden dat Griekenland voor het eerst steun kreeg vanwege de eurocrisis. Op 2 mei 2010 stemden het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de landen van de eurozone in met een eerste noodpakket aan leningen.

Het plan was om de Grieken er in drie jaar weer bovenop te helpen. Dat is niet gelukt. In plaats daarvan lijkt het Zuid-Europese land dichter bij omvallen dan ooit tevoren.

Griekenland en de andere eurolanden zijn nog altijd aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Lange (CDA), Van Baalen (VVD) en De Jong (SP) in Kamerbreed

Drie delegatieleiders uit het Europees Parlement zijn zaterdag te gast in Kamerbreed: Esther de Lange (CDA), Hans van Baalen (VVD) en Dennis de Jong (SP). Presentator Kees Boonman praat met hen over oorlog & vrede en de Europese idealen van welzijn, vrede en veiligheid.

De komende dagen herdenkt Nederland dat er 70 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. ‘Nooit meer oorlog’, was een van de redenen voor intensieve samenwerking in Europa. Dat resulteerde uiteindelijk in de Europese Unie, die nu gevormd wordt door maar liefst 28 landen. Vroegere vijanden zijn elkaars broeders geworden.

Toch wordt Europa bedreigd: door terrorisme, militaire conflicten en burgeroorlogen aan de grenzen van het continent, zoals in Rusland, Oekraïne, Syrië en Libië. Is de situatie zo ernstig dat verhoging van het defensiebudget met miljarden euro’s noodzakelijk is?

Daarnaast is Europa intern verdeeld: de spanning tussen het bijna failliete Griekenland en de rest van de landen uit de eurozone wordt met de dag groter. Wat zijn de gevolgen van een Grexit?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13.00 uur op NPO Radio 1

Ter Horst (PvdA), Pechtold (D66) en Roemer (SP)
zaterdag 25 april 2015

ANP: Pechtold wil dat kabinet weer aan de slag gaat met lastenverlichting

Na alle gedoe over de opvang voor illegalen, moet het kabinet komende week aan de slag met lastenverlichting. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Pechtold riep de regeringspartijen VVD en PvdA in het radioprogramma op weer samen aan het werk te gaan.

"Laat het gedoe varen en koers op lastenverlichting voor volgend jaar. Dat is goed voor banen en koopkracht, vooral voor de middeninkomens. Laten we samen aan de slag gaan", aldus Pechtold die graag meedenkt, ook over de begroting.

De voorman van D66 ziet dat liefst deze week al gebeuren, zodat er 1 mei een "goede begroting" naar Brussel gaat. Hij wil volgend jaar de eerste stappen zetten om de inkomstenbelasting te verlagen, zodat werken meer loont en mensen meer geld overhouden in hun portemonnee.

Ook omdat het kabinet voor de Provinciale Statenverkiezingen aangaf dat het koers wilde houden, twijfelt Pechtold er niet aan dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt.

"Toen het eerste kabinet Rutte in 2012, vlak voor 1 mei viel, hebben we met vijf partijen het Lenteakkoord gesloten en belangrijke hervormingen in gang gezet. Dat lukte in twee dagen. Toen hebben we laten zien hoe daadkrachtig de politiek kan zijn als je bereid bent uit de loopgraven te komen. Laten we komende week mensen in Nederland opnieuw laten zien dat de politiek het wel kan."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Guusje ter Horst (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) in Kamerbreed

Zaterdag zijn in Kamerbreed senator Guusje ter Horst (PvdA) en de fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) te gast. Presentator Kees Boonman praat met hen over de turbulente politieke week, waarin het kabinet de crisis over ‘bed, bad en brood’ wist te bezweren.

Het kabinet van VVD en PvdA kwam ruim een week in crisissfeer bijeen. Woensdagavond lag er een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. D66-leider Pechtold sprak van een ‘krankzinnig Haags compromis’. Ondertussen wacht hij nog steeds op de plannen van het kabinet voor het door hem zo vurig gewenste nieuwe Belastingplan. Blijft D66 dit kabinet, dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, steunen?

SP-leider Roemer heeft het kabinet meerdere malen opgeroepen op te stappen. Ook hij heeft geen goed woord over voor het compromis rond bed, bad en brood. De SP is over een maand de grootste partij op links in de Eerste Kamer. De vraag is hoe de SP die machtspositie gaat benutten.

Senator Ter Horst neemt in juni afscheid van de Eerste Kamer. Zij was eerder o.a. burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. Wat vindt zij van het akkoord dat haar partij met coalitiepartner VVD heeft gesloten?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13.00 uur op NPO Radio 1

Slob (ChristenUnie) en Van Ojik (GroenLinks)
zaterdag 18 april 2015

ANP: Kabinetsval zou volgens Christenunie-leider Arie Slob beschamend zijn

Het 'politieke armpje drukken' tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is beschamend. ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij zou het ook beschamend vinden als de coalitie niet tot een oplossing zou kunnen komen en het kabinet zou vallen.

Slob zei dat het kabinet gewoon de uitspraak moet volgen die de Kamer eerder deed. Daarin werd de sobere dagopvang van illegalen in de Rotterdamse Pauluskerk ten voorbeeld gesteld. Een meerderheid in de Kamer was daarvoor. VVD, CDA en PVV stemden tegen. Slob vindt dat de VVD zich gewoon moet neerleggen bij die motie van de Kamer.

Slob wil geen ''schimmige deal'' over de opvang van de illegalen. In dat geval wil hij als 'bevriende oppositiepartij' niet meer meepraten over de Rijksbegroting.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks)

De Tweede Kamer-fractievoorzitters Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Presentator Kees Boonman praat met hen over de crisis in politiek Den Haag. Het kabinet is er nog niet in geslaagd het eens te worden over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maandag spreken VVD en PvdA verder over ‘bed, bad en brood’, zoals de sobere opvang is gaan heten.

De coalitie heeft onenigheid over een uitspraak van De Raad van Europa: volgens de PvdA staat daarin dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op opvang. De VVD ziet dat anders en wil af van de tijdelijke bed-bad-brood-voorzieningen.

De ChristenUnie diende samen met GroenLinks een motie in die de coalitie oproept om uitgeproceerden hulp te bieden zoals de Pauluskerk in Rotterdam dat doet. De kerk vraagt mensen niet vooraf zich vast te leggen op vertrek uit Nederland, maar stimuleert hen wel hiertoe. Een meerderheid, ook de PvdA, steunde deze motie.

Bram van Ojik was deze week bij de gesprekken tussen zijn fractiegenote Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Na lang praten hebben de twee een streep gezet onder een hoog opgelopen conflict over het lekken van de naam van de kandidaat voor de functie Nationale ombudsman.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13.00 uur op NPO Radio 1

Heerts (FNV), Schouten (CU), Heerma (CDA)
zaterdag 11 april 2015

ANP: FNV: Ontruiming was niet nodig

De ontruiming van het het Maagdenhuis was niet nodig. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts zaterdag in Kamerbreed. De studenten die het gebouw van de Universiteit van Amsterdam uit protest bezet hielden, waren van plan maandag vrijwillig te vertrekken. "Als er geen aanleiding is dat er allerlei rottigheid is, dan had je ook tot maandag kunnen wachten." Heerts deelt de idealen van de bezetters. "Ze hebben we wel voor een goede zaak gestreden. Er is nu meer medezeggenschap en meer inspraak."

CDA en de ChristenUnie waren het niet met Heerts eens, bleek tijdens de uitzending. Hoewel de partijen de doelen van de actievoerders steunen had de actie moeten worden afgebroken toen de rechtbank in Amsterdam dat vrijdag bepaalde. "Het was een goede zaak, maar het is bijna teniet gedaan door deze actie", zei CU-Kamerlid Carola Schouten. "Dat ze het hier op hebben laten aankomen was niet nodig", vulde Pieter Heerma van het CDA haar aan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heerts (FNV), Schouten (ChristenUnie), Heerma (CDA) in Kamerbreed

FNV-voorzitter Ton Heerts en de Tweede Kamerleden Carola Schouten (ChristenUnie) en Pieter Heerma (CDA) zijn te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met hen over werk- of het gebrek er aan, een nieuw belastingstelsel en het 35-jarig bestaan van het CDA.

De economie vertoont weer een stijgende lijn, maar de werkloosheid is nog steeds historisch hoog. Wat moet er volgens de grootste vakcentrale FNV gebeuren om meer banen te creëren? En hoe staat het met de verhouding tussen enerzijds de vakbeweging en anderzijds de werkgevers en de politiek?

VVD-staatssecretaris Wiebes van Financiën werkt hard aan een plan voor een nieuw belastingstelsel. Hij wil zoveel mogelijk partijen aan zijn zijde krijgen. Wat zijn de wensen van de ChristenUnie, een van de zogenaamde 'constructieve oppositiepartijen'?

Het CDA heeft zaterdag een verjaardagscongres: dit jaar is het 35 jaar geleden dat CHU, ARP en KVP fuseerden tot het CDA. Na vele ups en downs zit de partij nu weer in de lift. Wat wordt de koers voor de komende jaren en staat de C voor 'christelijk' of voor 'conservatief'?

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

De Graaf (D66), Nagel (50PLUS), Cuperus (PvdA)
zaterdag 04 april 2015

De Graaf (D66), Nagel (50PLUS), Cuperus (PvdA)

Bij de Provinciale Statenverkiezingen kwam minder dan de helft van de kiezers opdagen; de Tweede Kamer telt inmiddels -door allerlei afsplitsingen- 16 fracties en het kabinet heeft bij lange na geen meerderheid in de senaat. In hoeverre piept en kraakt ons politieke bestel?

Daarover debatteren zaterdag in Kamerbreed de Eerste Kamerleden Thom de Graaf (D66) en Jan Nagel (50PLUS) en René Cuperus (Wiardi, medewerker van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Presentator is Kees Boonman.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Van Bommel (SP), Segers (CU), Tang (PvdA)
zaterdag 28 maart 2015

Harry van Bommel (SP), Gert-Jan Segers (Christen-Unie) en Paul Tang (PvdA)

Donderdag onderwerp van debat in de Tweede Kamer, maar zaterdag al in Kamerbreed: wat is de staat van de Europese Unie? De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en PvdA-Europarlementariër Paul Tang debatteren erover. Gastpresentator is Jan Mom.

Hoe staat Europa ervoor nu de economische crisis nog steeds voor heel veel Europeanen voelbaar is, wat is de rol voor de EU bij de brandhaarden aan de buitengrenzen en is het mogelijk om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen? Ook de dreigende Grexit komt aan bod: moet dat met alle macht worden voorkomen of is het beter als Griekenland de euro verlaat? En tot slot: hoe kan het tanende vertrouwen van burgers in de EU worden hersteld?

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Rinnooy Kan (D66), Vreeman (PvdA), Don (SP)
zaterdag 21 maart 2015

Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP)

Zaterdag zijn Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP) te gast in Kamerbreed. De nieuwkomers in de senaat gaan in debat over de verkiezingsuitslag, de gevolgen ervan voor het kabinet en de contouren van een nieuw Belastingplan. Gastpresentator is Margriet Vroomans.

Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. In de nieuwe senaat is de steun voor het kabinet nog verder afgenomen: zelfs met de steun van de constructieve oppositie is er geen meerderheid. Vraag is dus: wie helpt het kabinet aan een meerderheid?

D66’er Rinnooy Kan is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Vreeman was voorzitter van de PvdA, Tweede Kamerlid en burgemeester. Hij onderzocht de verkiezingsnederlaag van de sociaal-democraten van 2006.

SP’er Don is directeur van het Leger des Heils in Brabant en Zuid-Limburg. Hij was eerder wethouder in Eindhoven.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook