Kamerbreed

Recente uitzendingen

NAVO-lid en kandidaat EU-lid Turkije in strijd met IS en Koerden
zaterdag 01 augustus 2015

Kees Boonman volgt het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Timmermans, Frans
zaterdag 25 juli 2015

HILVERSUM (ANP) - Bij de aanpak van de grote stroom vluchtelingen naar Europa is de terugkeer van afgewezen asielzoekers cruciaal. Terugsturen van mensen die niet mogen blijven, kan nog strenger. Dat zei eurocommissaris Frans Timmermans zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De bewaking van de buitengrenzen van Europa moet veel beter, vindt Timmermans. Het hek dat Hongarije bouwt om vluchtelingen tegen te houden die via Servië het land binnenkomen, noemde de eurocommissaris ,,niet de meest verstandige benadering". Maar hij vindt het ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid van EU-lidstaten om Hongarije te steunen bij een betere grensbewaking.

Timmermans was optimistisch over de verdeling van vluchtelingen over de EU. Bindende afspraken over opvang van asielzoekers die via Griekenland en Italië binnenkomen, zaten er niet in. Maar volgens de eurocommissaris komen de aantallen die EU-landen nu vrijwillig opnemen toch al aardig in de buurt van de aanvankelijk beoogde bindende quota.

Tot nu toe worden 32.000 vluchtelingen in de EU opgevangen. Het is de bedoeling dat er uiterlijk in december een oplossing is voor de resterende 8000 asielzoekers. Nederland neemt de komende twee jaar ruim 2000 vluchtelingen uit deze groep op.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alex Brenninkmeijer te gast in Kamerbreed
zaterdag 18 juli 2015

Alex Brenninkmeijer te gast in Kamerbreed

Kees Boonman ontvangt zaterdag 18 juli Alex Brenninkmeijer in Kamerbreed. Brenninkmeijer is lid van de Europese Rekenkamer en hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtsstaat aan de Universiteit Utrecht. Tot begin vorig jaar was hij de Nationale Ombudsman. Een gesprek over de idealen en dagelijkse realiteit van de Europese Unie en de rechtsstaat.

De EU verkeert in zwaar economisch weer; een van de lidstaten, Griekenland, bevindt zich permanent aan de rand van de afgrond; ruzies en wantrouwen tussen landen zijn het gevolg. Wat betekent dit voor de toekomst van en het vertrouwen in de Europese Unie?

De Europese Rekenkamer noemt zichzelf ‘hoedster van de EU-financiën’ en waakt daarmee over de belangen van de Europese belastingbetalers. Al jaren kampt de Europese Unie met het imago van bureaucratische geldverspiller. Brenninkmeijer stelt dat het niet zozeer gaat om verspilling als wel om slechte boekhouding.

Als jurist houdt Brenninkmeijer zich al zijn hele werkzame leven bezig met het recht en de rechtsstaat. In zijn oratie eerder dit jaar stelde hij dat Nederland zakt bij een stresstest over de rechtsstaat. In Kamerbreed licht hij zijn zorgen en oplossingen toe.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spekman (PvdA) en Eickhout (GroenLinks)
zaterdag 11 juli 2015

ANP: Spekman wil door als partijvoorzitter PvdA

HILVERSUM (ANP) - Hans Spekman wil voorzitter van de PvdA blijven. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd in het radioprogramma Kamerbreed.

Spekman is voor zijn gevoel nog niet klaar. De komende jaren wil hij de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven. En hoewel veel politieke partijen het moeilijk hebben en hun ledental zien teruglopen wil hij tegen die trend in de PvdA laten groeien. Ook wil hij meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. ,,We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen'', aldus Spekman.

Hans Spekman is sinds 2012 voorzitter van de PvdA. Hij volgde toen Lilianne Ploumen op. Eerder (vanaf 2006) zat Spekman voor de partij in de Tweede Kamer en was hij wethouder in Utrecht.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Hans Spekman (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks)

PvdA-voorzitter Hans Spekman en GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout zijn te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met hen over de toekomst van de euro, de Europese Unie en de Partij van de Arbeid.

Griekenland lijkt -opnieuw- gered van een totaal faillissement. Maar de Europese Unie beleefde een historische week. Aan Bas Eickhout de vraag hoeveel crises de EU nog kan hebben en wat er deze week eigenlijk echt op het spel heeft gestaan.

De Tweede Kamer en het kabinet zijn aan het grote zomerreces begonnen; een mooi moment om met Hans Spekman de balans op te maken. Zijn PvdA regeert nu bijna drie jaar met de VVD. Net als in Griekenland zijn de bezuinigingen en hervormingen ook niet aan Nederland voorbij gegaan. Dat heeft voor nogal wat onrust onder de PvdA-achterban gezorgd. Wat drijft Spekman om onder deze moeilijke omstandigheden onvermoeibaar de sociaal democratische idealen uit te blijven dragen?

Kamerbreed, elke zaterdag op NPO Radio 1 na 13:00 uur

De Lange (CDA), Koolmees (D66), Schouten (CU)
zaterdag 27 juni 2015

ANP: Wilders wil ook referendum

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet een referendum houden over de vraag of er meer geld naar Griekenland moet gaan. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. ,,Zij een referendum, wij een referendum!'', twitterde Wilders zaterdag. Hij is tegen meer steun voor de Grieken.

Wilders reageerde op de aankondiging van de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij op 5 juli een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone weer bijeen in Brussel om daarover verder te praten.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees begrijpt niet dat Tsipras nu nog met een referendum komt. ,,Dat is veel te laat", zei hij in het radioprogramma Kamerbreed. ,,Het is duiken voor verantwoordelijkheid, terwijl het nu een zootje is in Griekenland, met rijen mensen voor de pinautomaten.''

SP-Kamerlid Arnold Merkies hekelde de teleurgestelde reactie van minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, op het voorgenomen Griekse referendum. ,,Als Dijsselbloem het Griekse volk niet aan het woord wil laten, zegt dat alles over hoezeer er geen rekening wordt gehouden met de Grieken.''

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esther de Lange (CDA), Carola Schouten (CU) en Wouter Koolmees (D66)

Esther de Lange (CDA), Carola Schouten (CU) en Wouter Koolmees (D66) zijn te gast in Kamerbreed. Esther de Lange is CDA-delegatieleider in het Europees Parlement en volgt de ontwikkelingen rondom Griekenland en de bootvluchtelingen van dichtbij. Op beide terreinen is sprake van een crisis: Griekenland staat op de rand van een faillissement en verkeert op voet van oorlog met de geldschieters.

De vraag is of het dit weekend zal lukken de strijdbijl te begraven zodat een bankroet voorkomen kan worden. Of is een Grieks vertrek uit de eurozone, zoals Carola Schouten van de ChristenUnie bepleit, toch een betere oplossing voor alle betrokkenen? En hoe standvastig is het geloof van D66-er Wouter Koolmees nog in de Europese Unie nu er zoveel onenigheid en onrust is?

De Europese regeringsleiders zijn onderling ernstig verdeeld over de opvang van bootvluchtelingen, die elke dag hun toevlucht zoeken in vooral Italië en Griekenland. De Europese Commissie vindt dat de vluchtelingen over alle EU-landen verspreid moeten worden, maar verschillende landen -waaronder vooral Oost-Europese- weigeren hieraan mee te werken. Hongarije bouwt zelfs een 175 km lang hek om de migranten tegen te houden. Wat betekent het gebrek aan onderlinge solidariteit voor de vluchtelingen en voor het vertrouwen in de Europese Unie?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op NPO Radio 1

Van Baalen (VVD), Tang (PvdA) en De Jong (SP)
zaterdag 20 juni 2015

Hans van Baalen (VVD), Paul Tang (PvdA) en Dennis de Jong (SP)

In Kamerbreed zijn de Europarlementariërs Hans van Baalen (VVD), Paul Tang (PvdA) en Dennis de Jong (SP) te gast. Wat is er nog over van de Europese gedachte van vrede, veiligheid en welvaart nu er ruzie is met Griekenland en de grenzen weer op slot dreigen te gaan?

De spanning rond Griekenland loopt steeds verder op. Is een Grexit, een uittreden uit de euro, nog te voorkomen. En hoe?

Maandag is er een extra ingelaste Europese top over de Griekse schuldencrisis. Als er eind deze maand geen akkoord is met de Griekse regering, dan gaat het land failliet. Een uittreden uit de euro en zelfs uit de Europese Unie behoort tot de mogelijkheden.

De liberaal Van Baalen vindt dat Griekenland uit de euro moet stappen als het zijn afspraken niet nakomt. SP’er De Jong benadrukt dat de schuldeisers zich soepeler naar Griekenland moeten opstellen. Sociaaldemocraat Tang stelt dat de EU oog moet hebben voor de Griekse noden, maar vindt ook dat de Grieken hun economie nu echt moeten hervormen.

Ook aandacht in Kamerbreed voor de vluchtelingenproblematiek in Europa. Steeds meer lidstaten, zoals Frankrijk en Hongarije, dreigen de grenzen te sluiten. En ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra hint daar op. Is het Europa van de open grenzen verleden tijd?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13.00 uur op NPO Radio 1.

Mulder (VVD), Van Weyenberg (D66), Karabulut (SP)
zaterdag 13 juni 2015

ANP: VVD wil seniorendagen in cao's afschaffen

De VVD wil ingrijpen om de arbeidsmarkt los te trekken. Die zit nu muurvast, zei VVD-Kamerlid Anne Mulder zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Wat hem betreft verdwijnen de seniorendagen, vervalt de bovenwettelijke doorbetaling bij ziekte en worden cao's niet meer automatisch verplicht gesteld voor de hele sector. Dat gebeurt nu nog vaak, als de minister van Economische Zaken de cao 'algemeen verbindend' verklaart.

Volgens Mulder zijn de vaste contracten veel te vast en leidt dat er toe dat werkgevers geen mensen meer durven aan te nemen en steeds meer kiezen voor pay-rollorganisaties of zzp'ers. Vakbond FNV maakt het met zijn eisen voor de arbeidsmarkt alleen maar erger, zei hij.

Omscholen

Mulder kreeg deels bijval van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, die de ouderendagen ook niet goed vindt. Hij pleitte voor meer keuzemogelijkheden voor werknemers. Daarnaast moet er meer geld komen voor ouderen om zich te laten omscholen. "Ouderen willen maar één ding: aan de slag."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut was het totaal niet eens met Mulder. Volgens haar pleit de VVD voor baantjes met een laag salaris en veel onzekerheid. Als de verhouding tussen arbeid en kapitaal te scheef wordt, ontstaat sociale onrust, waarschuwde ze.

Jeugdloon

Van Weyenberg roept de vakbonden en werkgevers op de oplossing te zoeken bij ouderen en jongeren. Dat een achttienjarige nu maar 45 procent verdient van een 23-jarige, kan niet meer. Dat moet stapsgewijs en voorzichtig worden aangepast, aldus de D66'er.

Eerder deze week spraken PvdA, SP en GroenLinks al steun uit voor de jongerenactie voor de afschaffing van het minimumjeugdloon. Als het kabinet de lonen voor jongeren van achttien niet gelijk trekt met 23-jarigen, komen de drie partijen met een initiatiefwetsvoorstel.

——————————————————————————————————————————————————————————————————

Karabulut (SP), Mulder (VVD) en Van Weyenberg (VVD)

 

Zzp-ers zijn boos op FNV-voorzitter Ton Heerts die de zelfstandigenaftrek wil afschaffen; de vakbonden zijn boos op het Centraal Plan Bureau dat pleit voor verlaging van de WW en voor afschaffing van de extra vrije dagen voor 50-plussers; jongeren willen af van het minimum jeugdloon, want dat is te laag om zelfstandig van te leven en de VVD pleit voor flexibele cao’s zodat een loonsverhoging niet geldt voor bedrijven waar het niet zo florissant mee gaat.

 

Kortom: het is onrustig in de polder. In Kamerbreed een discussie tussen de Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), Anne Mulder (VVD) en Steven van Weyenberg (D66).

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio1

Merkies (SP) & In 't Veld (D66)
zaterdag 06 juni 2015

Merkies (SP) & In 't Veld (D66)

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld en SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met hen over de oplopende spanning rond Griekenland. Dat land dreigt failliet te gaan als het de komende weken geen nieuwe financiële steun krijgt. Nederland heeft 12 miljard euro uitgeleend aan de Griekse regering.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft deze week het mes op de keel gekregen: het is slikken of stikken, vinden de schuldeisers van Griekenland. Tsipras denkt daar heel anders over. Hij heeft in Brussel een omvangrijk eisenpakket neergelegd.

Merkies vindt dat Griekenland kapot bezuinigd is. Europa moet de Grieken wat hem betreft tegemoet komen. In ’t Veld benadrukt dat de Grieken zich aan de gemaakte afspraken moeten houden. Hervormingen en bezuinigingen zijn volgens de delegatieleider van D66 noodzakelijk om het land er weer bovenop te helpen.

In Kamerbreed een debat over nut en noodzaak van de hulp aan Griekenland, de mogelijkheid van een Grexit (het verlaten van de euro door de Grieken) en de vraag of Nederland het aan Griekenland uitgeleende geld ooit nog terugkrijgt.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13 uur op NPO Radio1

Servaes (PvdA), Sjoerdsma (D66) en Voordewind (CU)
zaterdag 30 mei 2015

ANP: ChristenUnie: laat FIFA-producten links liggen

Consumenten zouden producten van sponsors van de FIFA moeten mijden. Zo kunnen ze een signaal afgeven tegen corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Deze week kwam de FIFA weer in opspraak met corruptieschandalen rond onder meer de toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar. Voordewind vindt dat Nederland het toernooi in dat laatste land moet boycotten wegens de slechte werkomstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes vindt het jammer dat premier Mark Rutte zich niet heeft aangesloten bij de uitspraak van zijn Britse collega David Cameron dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter moet opstappen. Blatter werd gisteren herkozen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANP: ’Kamervoorzitter in actie tegen reisverbod’

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moet zich uitspreken over het Russische inreisverbod voor de Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA). Dat zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zaterdag in het radioprogamma Kamerbreed.

Vrijdag werd bekend dat de twee Rusland niet meer in mogen. Dat geldt ook voor de europarlementarier Hans van Baalen (VVD) . Sjoerdsma vindt dat Van Miltenburg het moet opnemen voor parlementariërs die met een reisbeperking te maken krijgen.

Servaes noemde het zaterdag in Kamerbreed ,,klein leed" voor hemzelf. Hij vindt het vooral spijtig dat politici uit verschillende landen wordt belemmerd contact met elkaar te houden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANP: ANP: D66: Rutte beetje schijnheilig

DEN HAAG (ANP) - Het is een ,,beetje schijnheilig" dat juist VVD-leider Mark Rutte zich afzet tegen de 'dikke-ik-mentaliteit" in Nederland. ,,Het zou goed zijn als hij eens naar zijn eigen partij zou kijken, want daar is nog veel werk te verrichten", zei D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Sjoerdsma doelde op VVD-bestuurders die de laatste tijd in opspraak zijn gekomen vanwege onder meer beschuldigingen van corruptie.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes herkende zich in Ruttes uitspraak over bankiers die te hoge bonussen claimen. Ruttes opvatting dat een werkloze niet meteen een uitkering moet aanvragen, viel bij Servaes in minder goede aarde.

Rutte deed zijn uitspraken vrijdag op een congres van zijn partij in Arnhem.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Servaes (PvdA), Sjoerdsma (D66) en Voordewind (ChristenUnie)

De Tweede Kamerleden Michiel Servaes (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met drie buitenlandwoordvoerders over het FIFA-schandaal, de oprukkende Taliban in Uruzgan en de oversteek van bootvluchtelingen naar Europa.

Minister Edith Schippers noemde het oppakken van zeven van corruptie verdachte FIFA-officials deze week ‘een harde wake up-call’ voor de Wereldvoetbalbond. De discussie over de toewijzing van WK’s aan Rusland en Qatar is daarmee opnieuw opgelaaid. Eerder was er discussie over de mensenrechtenschendingen en de honderden arbeiders die tijdens de bouw van de stadions al zijn overleden. Verschillende politieke partijen hebben hier eerder al aandacht voor gevraagd, maar dat heeft weinig tot niets uitgericht. Staat de politiek machteloos?

De Taliban rukt weer op in de Afghaanse provincie Uruzgan. Wat Nederland tijdens de missie tussen 2006 en 2010 heeft opgebouwd, dreigt nu verloren te gaan. 25 Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de missie in Uruzgan. Heeft dit soort missies nog wel zin?

De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd voor aanpak van mensensmokkelaars en opvang van bootvluchtelingen. Alle EU-landen moeten vluchtelingen opvangen om Italië en Griekenland te ontlasten. Het debat hierover tussen Kamer en premier ging deze week niet door, omdat het kabinet nog geen standpunt heeft over het aantal vluchtelingen dat Nederland wil opnemen. Zijn coalitiepartijen VVD en PvdA het opnieuw oneens over het asielbeleid?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13.00 uur op NPO Radio 1

Stuiveling (Algemene Rekenkamer) en Schouw (D66)
zaterdag 23 mei 2015

Stuiveling (Algemene Rekenkamer) en Schouw (D66)

Scheidend president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer en vertrekkend D66-Kamerlid Gerard Schouw zijn zaterdag te gast in Kamerbreed.

 

De Rekenkamer is in het jaarlijkse Verantwoordingsonderzoek kritisch over de uitvoering van het kabinetsbeleid. Het instituut wijst onder meer op de chaos bij de uitbetaling van pgb’s. Het was voor Stuiveling deze week de laatste keer dat ze de Verantwoordingsstukken aan het kabinet aanbood: over een week gaat ze met pensioen. Ze heeft 31 jaar bij de Algemene Rekenkamer gewerkt, waarvan de laatste 16 jaar als president.

Ook Gerard Schouw vertrekt. Hij bekleedde in totaal 25 jaar lang politieke functies bij D66, waarvan de laatste twaalf jaar als Eerste- en Tweede Kamerlid. Schouw wordt directeur van Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen.

Kees Boonman blikt met Stuiveling en Schouw terug op hun werk en praat over verantwoording afleggen en actuele politieke kwesties.

Kamerbreed, elke zaterdag vanaf 13.00 uur op NPO Radio 1

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook