Kamerbreed

Recente uitzendingen

Marcouch (PvdA), Verhoeven (D66) en Lenaers (CDA)
zaterdag 21 november 2015

Nieuws uit Kamerbreed: D66 verwijt Rutte politieke chantage

DEN HAAG (ANP) - Dat premier Mark Rutte burgers aanraadt om volgend jaar alvast geld apart te zetten als de lastenverlichting van 5 miljard euro door de Senaat wordt weggestemd, is een vorm van ,,politieke chantage'' en ,,een hele rare oproep''. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei dat zaterdag in het NPO Radio1-programma Kamerbreed.

Hij reageerde op uitlatingen van Rutte afgelopen vrijdag. De Belastingdienst heeft de systemen voor de voorlopige aanslag voor volgend jaar ingericht met het Belastingplan in gedachten. Wordt dat half december niet gesteund door de Senaat, dan gaat de lastenverlichting niet door, maar krijgen mensen in 2016 wel het geld. Dat moet dan in 2017 worden terugbetaald. De fiscus kan dat nu niet aanpassen.

Volgens Verhoeven waren de ,,puinhoop bij de Belastingdienst'' en paniek binnen de coalitie over het mogelijk sneuvelen van het Belastingplan aanleiding voor Ruttes oproep.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch had wel begrip voor Rutte. Hij hoopt erop dat de ,,wijze mannen en vrouwen'' in de Senaat het Belastingplan toetsen op kwaliteit en uitvoerbaarheid voor de fiscus en niet blind het politieke oordeel van hun partijgenoten in de Tweede Kamer volgen.

Het Belastingplan, inclusief de 5 miljard euro aan lastenverlichting, werd deze week aangenomen in de Tweede Kamer, maar dreigt vanwege verzet bij oppositiepartijen half december te sneuvelen in de Eerste Kamer. De voorstanders van het Belastingplan - VVD, PvdA en CDA - hebben in de Senaat vijf zetels tekort voor een meerderheid.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marcouch (PvdA), Verhoeven (D66), Lenaers (CDA)

In Kamerbreed zijn zaterdag de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) en Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) te gast. De terreurgolf in Parijs heeft de politiek op scherp gezet. In Europa en de Tweede Kamer klinkt de roep om meer maatregelen om terreur tegen te gaan. Maar worden de afgesproken maatregelen wel uitgevoerd?

Tweede Kamerlid Marcouch is PvdA-woordvoerder op het terrein van integratie. Hij werkte eerder als politieman in Amsterdam en was stadsdeelvoorzitter van Slotermeer, waar radicalisering van jongeren aan de orde van de dag was. Hoe staat Nederland er volgens hem voor en wat moet er gebeuren? En in hoeverre is de situatie in Nederland anders dan in de Brusselse wijk Molenbeek? Marcouch kent de wijk, waar verschillende daders van de aanslagen in Parijs vandaan kwamen.

Kees Verhoeven is Europa-woordvoerder voor D66. Ook privacy zit in zijn portefeuille. Jeroen Lenaers is CDA-Europarlementariër met terreurbestrijding in zijn takenpakket. Hebben zij er vertrouwen in dat Europa terroristen aan de buitengrenzen kan tegenhouden? En wat vinden zij van de plannen om vluchtgegevens van passagiers in Europa te delen?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1

Afscheidsinterview SP-voorzitter Jan Marijnissen
zaterdag 14 november 2015

Nieuws uit Kamerbreed: Marijnissen (SP) over aanslag Parijs: 'kippenvel'

DEN HAAG (ANP) - Vertrekkend SP-voorzitter Jan Marijnissen is ,,buitengewoon verontwaardigd'' over de aanslagen in Parijs, die hem ,,kippenvel'' geven. Dat zei hij tijdens een interview met het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hij zou daar zaterdag een afscheidsinterview geven, omdat hij eind deze maand na ruim veertig jaar uit de politiek vertrekt, maar er is vooral over de aanslagen in Parijs van vrijdagavond gesproken.

Marijnissen sprak zijn respect uit voor de woorden van premier Mark Rutte, die opriep tot kalmte en eensgezindheid. ,,Deze jongens - ik neem aan het dat het jongens zijn - die de aanslagen pleegden, komen waarschijnlijk uit een groep van verontwaardigde mensen uit de Franse buitenwijken.”

Hij noemt de situatie buitengewoon ingewikkeld. In de ruim 40 jaar die hij in de politiek heeft gezeten, waarvan 27 jaar als voorzitter van de Socialistische Partij, is de discussie en situatie rondom integratie enorm veranderd.

,,Ik heb met gastarbeiders samengewerkt vroeger, uit Spanje kwamen ze toen." Marijnissen reageerde geïrriteerd toen hij werd geconfronteerd met zijn eerdere uitspraken dat mensen die in Nederland komen wonen en werken de taal moeten spreken. ,,Als hiermee gedoeld wordt op standpunten van de PVV, dan stel ik er prijs op als ik niet in één adem met hen genoemd word."

Marijnissen was van 1994 tot 2008 fractievoorzitter in de Tweede Kamer en de politiek leider van zijn partij. Op 28 november wordt op het partijcongres van de SP de nieuwe partijvoorzitter gekozen. Vakbondsman Ron Meyer is favoriet. De andere kandidaat voor het voorzitterschap is Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afscheidsinterview SP-voorzitter Jan Marijnissen

In Kamerbreed is zaterdag een groot afscheidsinterview met Jan Marijnissen te horen. De oud-fractieleider en huidig voorzitter neemt afscheid van de Socialistische Partij waar hij 27 jaar lang het boegbeeld van was. Presentator Kees Boonman blikt in de uitzending met Marijnissen terug op zijn tijd in de Nederlandse politiek.

In 1994 komt de SP, met Jan Marijnissen als lijsttrekker, voor het eerst met twee zetels in de Tweede Kamer. Marijnissen wordt fractievoorzitter en blijft dat tot 2008. Op het hoogtepunt zit de SP met 25 zetels in het parlement. Marijnissen maakt van de SP een gevestigde partij, die bestuurt in provincies en gemeenten. De partij heeft echter, tot teleurstelling van Marijnissen, nog nooit in een kabinet plaatsgenomen.

In Kamerbreed een gesprek over politieke idealen, successen, teleurstellingen en de toekomst van de SP.

Kamerbreed, zaterdag 14 november om 13.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 1

De Jong (SP), Van Weyenberg (D66) en Grashoff (GL)
zaterdag 07 november 2015

Dennis de Jong (SP), Steven van Weyenberg (D66), Rik Grashoff (GL)

 

In Kamerbreed zijn zaterdag Dennis de Jong (SP-delegatieleider in het Europees Parlement) en de Tweede Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks) te gast. Kees Boonman praat met hen over de vraag hoe het verder moet met de Europese Unie nu landen zich steeds minder aan gezamenlijke afspraken houden. Zo staat het vrij verkeer van mensen onder druk door de vluchtelingencrisis en worden asielzoekers tegen de Europese afspraken in nauwelijks meer naar het eerste land van aankomst in de Europese Unie teruggestuurd. Ook bleek deze week dat de meeste Europese landen zich niet aan hun begrotingsafspraken houden. Is het erop of eronder voor Europa?

Verder een discussie over het Belastingplan voor volgend jaar: kunnen D66 en GroenLinks nog voorkomen dat het kabinet zaken doet met de christelijke partijen? Het kabinet stevent af op steun van deze partijen om het Belastingplan 2016 door beide Kamers te loodsen. Dit betekent onder meer dat gezinnen met één kostwinner meer fiscale voordelen krijgen, terwijl eerder juist is afgesproken dat de ‘aanrechtsubsidie’ geleidelijk wordt afgebouwd. Van Weyenberg en Grashoff vertellen wat de wensen van D66 en GroenLinks zijn. De Tweede Kamer spreekt volgende week over het Belastingplan.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1.

Kuiper (CU), Ten Broeke (VVD), Bouwman (PvdA)
zaterdag 31 oktober 2015

In Kamerbreed zijn zaterdag te gast fractievoorzitter Roel Kuiper van de Christen-Unie in de Eerste Kamer en de Tweede Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Lea Bouwmeester (PvdA). Kees Boonman praat met hen over privatiseringen die tot onvrede leiden: van treinen die niet rijden, tot verzekerden die niets over de zorg te vertellen hebben. Ook de verkiezingen in Turkije en de besprekingen over vrede in Syrië komen aan bod.

De eerste parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer werd geleid door Roel Kuiper. In 2012 presenteerde hij het onderzoek naar de gevolgen van privatiseringen en verzelfstandigingen in de semi-publieke sector. Hoe kijkt de fractievoorzitter van de Christen-Unie naar de uitkomst van de Fyra-enquête. Zijn er bredere lessen te trekken?

Lea Bouwmeester is zorgwoordvoerder in de Tweede Kamer voor de PvdA. Komende week wordt de zorgbegroting behandeld. Tien jaar geleden werd begonnen met marktwerking in de zorg. Is er sprake van marktwerking? En hebben verzekerden wel genoeg zeggenschap over de zorg?

Voor de VVD is Han ten Broeke buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer. Voor het indammen van de vluchtelingenstroom heeft Europa afspraken met Turkije gemaakt. Kunnen de Turkse parlementsverkiezingen van zondag nog roet in het eten gooien? En zijn de vredesbesprekingen over Syrië in Wenen een eerste stap naar stabiliteit in het Midden-Oosten?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1.

Esther de Lange, Bas Eickhout, Rene Cuperus
zaterdag 24 oktober 2015

Nieuws uit Kamerbreed: CDA: 'Buitengrens Europa moet dicht’

HILVERSUM - De Europese buitengrenzen moeten dicht, op een aantal plaatsen na waar vluchtelingen gecontroleerd naar binnen kunnen. Ze zouden daar snel te horen moeten krijgen of ze Europa binnen mogen of dat ze worden teruggestuurd. Dat zei CDA-Europarlementariër Esther de Lange zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De grenzen zijn nu te veel een gatenkaas, vindt De Lange, vooral in Griekenland dat veel vluchtelingen ontvangt die oversteken vanuit Turkije.

De Europese lidstaten moeten veel meer investeren in bewaking van de buitengrenzen via het gezamenlijke grensbewakingssysteem Frontex, zowel in geld als in mankracht. Ook moeten ze meer eenheid kweken in het buitenlands beleid. "Gebeurt dat niet, dan blijft Europa chantabel voor mensen als de Turkse president Erdogan. Die eist de ene week 1 miljard euro in ruil voor opvang van vluchtelingen die anders naar Europa zouden doorreizen, vervolgens 3 miljard en dan nog meer", aldus De Lange.

Ook René Cuperus van de PvdA-denktank Wiardi Beckmanstichting wees in het programma op de problemen aan de randen van Europa. Die komen volgens hem voor een deel door de vele Pakistanen en Albanezen die zich aan de grenzen melden. Zij kunnen geen aanspraak maken op de vluchtelingenstatus en moeten direct worden teruggestuurd, meent Cuperus. "Europa is daar nu veel te laks in. (..) Angela Merkel heeft de boodschap gegeven dat Europa openstaat voor iedereen, maar dat is niet zo", aldus Cuperus. "Er moet een signaal naar het zuiden van Europa dat het hier op slot gaat."

Vluchtelingen uit Syrië moeten wat hem betreft zoveel mogelijk worden opgevangen in de regio, met terugkeer naar eigen land als doel. Wie toch naar Europa wil, moet snel te horen krijgen "hoe slecht het gesteld is in de asielzoekerscentra", zegt Cuperus.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In Kamerbreed zijn zaterdag de delegatieleiders in het Europees Parlement Esther de Lange (CDA) en Bas Eickhout (GroenLinks) te gast. Zij gaan met elkaar en met René Cuperus, onderzoeker bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA, in discussie over de Europese vluchtelingencrisis. Waarom komt Europa de eigen afspraken niet na? Hoe om te gaan met boze en bezorgde burgers? En wat verwachten zij van de minitop komende zondag van tien Europese landen over dit onderwerp?

Verder praat gastpresentator Jan Mom met Europarlementariërs De Lange en Eickhout en PvdA-onderzoeker Cuperus over de belastingontduiking in Nederland door Starbucks. Omdat Nederland toestond dat het Amerikaanse bedrijf vrijwel geen belasting betaalde, heeft de Europese Commissie ons land deze week op de vingers getikt. Moet er een einde komen aan belastingontwijking door grote bedrijven?

Verder komt ook dat andere bedrijf dat negatief in het nieuws is, Volkswagen, aan bod. Kan het Europees Parlement afdwingen dat dit bedrijf zich aan de normen voor dieseluitstoot gaat houden? En is het parlement wel opgewassen tegen de lobby van auto-producerende landen Duitsland, Frankrijk en Italië? Deze landen willen dat de strengere milieunormen voorlopig van tafel gaan.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1.

Kati Piri, Joris Wijsmuller en Ronald Buijt
zaterdag 17 oktober 2015

Nieuws uit Kamerbreed: Voorrang vluchtelingen bij woning behouden’

Asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten voorrang houden bij het verschaffen van een woning. Dat zei de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Vluchtelingen bij de grens tussen Griekenland en Macedonië Vluchtelingen bij de grens tussen Griekenland en Macedonië Foto: AFP

Coalitiepartijen VVD en PvdA spraken afgelopen week juist af dat er een einde komt aan de voorrangspositie van vluchtelingen bij de toewijzing van sociale huisvesting.

Wijsmuller zei dat Den Haag alles uit de kast zal halen om vluchtelingen een dak boven het hoofd te bieden, onder meer met omgebouwde kantoren en desnoods containerwoningen. Hij riep de rijksoverheid op om gemeenten daarin bij te staan. ,,Dat is echt noodzakelijk. Het is goed als de financiële betrokkenheid van het Rijk echt vorm gaat krijgen.’

——————————————————————————————————————————————--------——

Kati Piri, Joris Wijsmuller en Ronald Buijt

In Kamerbreed zijn zaterdag Europarlementariër Kati Piri (PvdA),wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en raadslid Ronald Buijt(Leefbaar Rotterdam) te gast. Presentator Kees Boonman praat met hen over de komst van nieuwe asielzoekerscentra in Nederland en de afspraken die Europa met Turkije heeft gemaakt om de asielinstroom te verminderen.

In Rotterdam en Den Haag komt er op korte termijn extra opvang voor asielzoekers. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb verdedigde deze week tijdens een verhitte bewonersavond de komst van een asielzoekerscentrum. Collegepartij Leefbaar Rotterdam is tegenstander van asielopvang in Rotterdam. De Haagse wethouder Wijsmuller is verantwoordelijk voor de huisvesting van asielzoekers in Den Haag. Ook in de hofstad zijn er politieke partijen en inwoners tegen de opvang. Joris Wijsmuller en Ronald Buijt gaan in debat over de onrust over de vluchtelingen opvang in Nederland: hebben bestuurders wel voldoende oog voor de bezwaren van sommige inwoners?

De Europese Unie heeft deze week een voorlopig akkoord gesloten met Turkije om de komst van vluchtelingen naar Europa te verminderen. Het land zou in de toekomst afgewezen asielzoekers terug moeten nemen. Miljardensteun voor vluchtelingenkampen en het opheffen van de visumplicht voorTurken staan daar tegenover. Kati Piri is naast Europarlementariër ook Turkije-rapporteurin het Europees Parlement. Hoe beoordeelt zij het akkoord?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op NPO Radio 1.

Kamervoorzitters en minister BZK in Kamerbreed
zaterdag 10 oktober 2015

Nieuws uit Kamerbreed: Plasterk: 'Aanval op vluchtelingen Woerden ontoelaatbaar'

DEN HAAG (ANP) - De groep die in Woerden een noodopvang voor asielzoekers heeft aangevallen, is volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken ,,tuig van de richel". Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

De bestorming was niet het gevolg van gebrek aan regie van de autoriteiten, aldus de bewindsman. Dat verwijt maakt de burgemeester van Woerden. Het lokaal bestuur heeft juist in Woerden laten zien dat het ,,zijn mannetje staat", aldus Plasterk.

Plasterk heeft zaterdagmorgen net als premier Mark Rutte contact gehad met de burgemeester van Woerden. De oppositie verweet de premier eerder deze week onzichtbaar te zijn in de vluchtelingenkwestie.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Beide Kamervoorzitters en minister van BZK in Kamerbreed

Anouchka van Miltenburg, Ankie Broekers-Knol en minister Ronald Plasterk

Hoe staat de democratie ervoor? In Kamerbreed een gesprek met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Staten-Generaal komt de uitzending op 10 oktober live vanuit de Statenpassage van de Tweede Kamer.

Is een referendum een goed idee? Zijn politieke partijen nog wel van deze tijd? Hoe staat het met ‘de kloof’ tussen de politiek en de mensen in het land? Is ‘Brussel’ inmiddels niet belangrijker dan ‘Den Haag’? Hoe staat het met de plannen voor de verbouwing van het Binnenhof? Over deze en andere vragen gaat presentator Kees Boonman in gesprek met Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

Op 9 en10 oktober wordt het 200-jarig bestaan van de Staten-Generaal gevierd met een Open Huis van de gebouwen op het Binnenhof. Bezoekers kunnen in een rondleiding kennismaken met de politiek en het wetgevingsproces. Op 16 oktober is er een bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.

Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66)
zaterdag 03 oktober 2015

Nieuws uit Kamerbreed: PvdA wil werkweek van 4 dagen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse werkweek zou vier dagen moeten tellen in plaats van vijf. Dat vindt de PvdA. Tweede-Kamerlid Martijn van Dam zegt in een gesprek met het AD van zaterdag: ,,Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.'' Volgens Van Dam gaat één op de drie vrouwen minder werken als er kinderen komen, tegen één op de twintig mannen. Van Dam vindt dat ervoor gezorgd moet worden dat iedereen een fatsoenlijk salaris kan verdienen met een 36-urige werkweek, vier dagen van negen uur. Dat zou normaal moeten worden. Maar vier werkdagen moet wat hem betreft geen verplichting zijn. ,,Nu gaan veel cao's uit van een 40-urige werkweek'', aldus Van Dam. ,,Dus een verandering brengt inderdaad kosten met zich mee voor werkgevers. De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen.''

De oppositie reageert niet echt enthousiast. SP-leider Emile Roemer zei zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat hij er niks mee kan. ,,Het is een sympathiek proefballonnetje.'' Maar hij ziet geen concreet voorstel. Roemer denkt dat de PvdA uiteindelijk afhaakt als het tot een echt voorstel komt, zoals wel vaker gebeurt in zijn ogen. Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het idee sympathiek, maar ziet allerlei obstakels waar de PvdA niet op ingaat. Zoals de vraag wie een kortere werkweek moet betalen. Bovendien werken juist in Nederland veel mensen al in deeltijd, zei hij.

————————————————————————————————————————————————————————

Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66)

SP-fractievoorzitter Emile Roemer en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Presentator Kees Boonman bespreekt met hen de politieke week, waarin de bewindslieden Mansveld (PvdA) en Van der Steur (VVD) vochten voor hun politieke leven. De aankoop van twee Rembrandts leverde minister Bussemaker (PvdA) veel kritiek op. Ondertussen dringt de vraag zich op of het kabinet de Justitiebegroting en het Belastingplan wel door de Eerste Kamer krijgt. Daarvoor is steun van de oppositie nodig.

Hoe groot is het vertrouwen van SP en D66 nog in de bewindslieden die deze week in zwaar kwamen? Waarom slagen Mansveld, Van der Steur en Bussemaker er niet in zonder ruis op de lijn met de Tweede Kamer te communiceren? En wat moet het kabinet doen om toch de steun van D66 en SP te krijgen voor het Belastingplan en de Justitiebegroting?

 

Kamerbreed, elke zaterdag van 13:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 1.

Job Cohen (PvdA), Hans Engels (D66), Gert-Jan Segers (ChristenUnie)
zaterdag 26 september 2015

Nieuws uit Kamerbreed: Cohen: vluchtelingenstroom eerlijk verdelen

DEN HAAG (ANP) - De instroom van vluchtelingen moet eerlijk verdeeld worden over Nederland. Dat zei oud-PvdA-leider en oud-staatssecretaris van Justitie Job Cohen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Voorkomen moet worden dat kleine dorpen overspoeld worden door vluchtelingen en de bijbehorende problemen, ,,terwijl er in Wassenaar niets gebeurt'', aldus Cohen.

Hij betoogde dat mensen die weinig verdienen meer last hebben van de grote vluchtelingenstromen dan rijkere mensen in Nederland. De politiek moet dat beter verdelen maar ook uitleggen dat mensen die op de vlucht voor oorlog zijn, recht op opvang hebben. Tegelijk moeten politici oog hebben voor de zorgen en angsten die mensen hebben over de komst van duizenden asielzoekers uit landen als Syrië, aldus Cohen.

——————————————————————————————————————————————————

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op NPO Radio 1

Stientje van Veldhoven (D66), Tineke Strik (GroenLinks), Tiny Kox (SP)
zaterdag 19 september 2015

SP: Mansveld moet eer aan zichzelf houden om ProRail

HILVERSUM (ANP) - Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kan beter zelf haar ontslag indienen als ze tot de conclusie komt dat ze de problemen bij spoorbeheerder ProRail niet kan aanpakken. Dat zei Tiny Kox, Eerste Kamerlid voor de SP, zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

,,Ze zou eens in de spiegel moeten kijken en zich afvragen; ben ik de juiste persoon," zei Kox over Mansveld. ,,Het is heel goed als ze dan zou zeggen: ik treed af." Een motie van wantrouwen, waar sommige partijen al mee schermden, hoeft er dan niet aan te pas te komen.

ProRail komt de komende jaren bijna een half miljard tekort voor projecten aan het spoor, bleek afgelopen week. De verbouwing van het station in Utrecht valt ook nog eens ruim 50 miljoen duurder uit.

—————————————————————————————————————————————————————————

Stientje van Veldhoven (D66), Tineke Strik (GroenLinks) en Tiny Kox (SP)

In Kamerbreed zijn te gast: Stientje van Veldhoven (D66), Tineke Strik (GroenLinks) en Tiny Kox (SP).

Het was de week van Prinsjesdag, de Troonrede, de Miljoenennota en de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Dit jaar stonden niet de koopkrachtplaatjes centraal, maar de vluchtelingencrisis. Het twee dagen durende debat werd gekenmerkt door felle aanvaringen over de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk. De PVV stond alleen in het streven geen enkele asielzoeker meer toe te laten. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn onderling verdeeld over de opvang van asielzoekers.

Vice-fractievoorzitter Stientje van Veldhoven van D66 was nauw betrokken bij het debat. In Kamerbreed maakt ze de balans op.

Voor de regering dreigt er een probleem te ontstaan als er niet meer geld naar het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat, zoals de oppositie eist. En die oppositie is cruciaal, want die is nodig om het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Volgende maand vinden daar de Algemene Politieke Beschouwingen plaats.

Hoe hebben de Eerste Kamer-fractievoorzitters Tineke Strik (GroenLinks) en Tiny Kox (SP) deze week naar het debat gekeken? Welke plannen moet het kabinet veranderen voordat zij instemmen met bijvoorbeeld het Belastingplan en de begroting van Justitie?

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook