Kamerbreed

Recente uitzendingen

Kamerbreed - zaterdag 21 maart 2015

Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP)

Zaterdag zijn Alexander Rinnooy Kan (D66), Ruud Vreeman (PvdA) en Hans-Martin Don (SP) te gast in Kamerbreed. De nieuwkomers in de senaat gaan in debat over de verkiezingsuitslag, de gevolgen ervan voor het kabinet en de contouren van een nieuw Belastingplan. Gastpresentator is Margriet Vroomans.

Op 26 mei kiezen de leden van Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer. In de nieuwe senaat is de steun voor het kabinet nog verder afgenomen: zelfs met de steun van de constructieve oppositie is er geen meerderheid. Vraag is dus: wie helpt het kabinet aan een meerderheid?

D66’er Rinnooy Kan is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Vreeman was voorzitter van de PvdA, Tweede Kamerlid en burgemeester. Hij onderzocht de verkiezingsnederlaag van de sociaal-democraten van 2006.

SP’er Don is directeur van het Leger des Heils in Brabant en Zuid-Limburg. Hij was eerder wethouder in Eindhoven.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13 uur op NPO Radio1

Kamerbreed - zaterdag 14 maart 2015

ANP:Samsom snapt dat Schippers 'even van slag is'

UTRECHT/ZWOLLE (ANP) - PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ,,even van slag'' is nu twee VVD-bewindslieden zijn afgetreden. Maar hij adviseert haar en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat de oude kwestie van de Teevendeal, die deze week tot het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven leidde, in verkiezingstijd is opgedoken.

,,In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden'', zei Samsom zaterdag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen. ,,Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.'' Samsom vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde Samsom.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ging in een ander radioprogramma, Kamerbreed, een stap verder. ,,Op het moment dat je suggesties uit dat er een schuldvraag onder zou liggen, dan moet je dat ook kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet'', zei ze. Dijksma laat de opmerkingen verder aan de minister, maar denkt wel dat het goed is dat er opheldering komt over zaken waarover nog onduidelijkheid is.

Schippers denkt dat het niet voor niets is dat de zaak-Cees H. juist nu, tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag, opnieuw opspeelde. Ze wees erop dat dat vorig jaar, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook opeens gebeurde. Schippers vindt dat moet worden uitgezocht welke ,,kracht'' daarachter zit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat vanuit café Foyé in Zwolle

Kamerbreed vanuit café Foyé in Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, over de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Te gast: de Enschedese PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken, Sharon Dijksma, en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentatie: Jan Mom. De verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer stonden centraal.

Lijsttrekkers Eddy van Hijum (CDA), Edgar Mulder (PVV) en Jan Westert (ChristenUnie) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteit en over provinciale thema’s als werkgelegenheid en leefbaarheid. Ook natuur en landbouw, waar Sharon Dijksma als staatssecretaris mee belast is, waren gespreksonderwerpen.

Op 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De leden van de Staten kiezen vervolgens in mei de Eerste Kamer.

Kamerbreed - zaterdag 07 maart 2015

ANP: Jorritsma: kritiek op Rutte hypocriet

HILVERSUM (ANP) - Kritiek op de uitspraak van premier Mark Rutte over jihadisten is hypocriet. Dat zei VVD-prominent Annemarie Jorritsma zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De kritiek komt van mensen die wel voor bombardementen op IS zijn, maar er een probleem mee hebben dat IS-strijders sneuvelen, voerde Jorritsma aan.

Rutte zei donderdagavond in het RTL-verkiezingsdebat dat jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan dat ze terugkomen naar Nederland. Hij zei dat als leider van de VVD, maar vrijdag bleef hij ook als premier achter zijn woorden staan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek in Almere Stad

Op zaterdag 7 maart zond Kamerbreed uit vanuit de bibliotheek in Almere Stad. De verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer stonden centraal. Te gast: burgemeester Annemarie Jorritsma, tevens kandidaat-Eerste Kamerlid voor de VVD, en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentator Kees Boonman leidde het debat.

 

Lijsttrekkers Chris Jansen (PVV), Peter Pels (PvdA) en Michiel Rijsberman (D66) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteit en over provinciale thema’s als werkgelegenheid, bereikbaarheid en natuur. Annemarie Jorritsma debatteerde mee over de provinciale thema’s waar ze als burgemeester van Almere vaak mee te maken heeft. Ook praatte ze over haar terugkeer, na 12 jaar, naar de Haagse politiek.

Kamerbreed - zaterdag 28 februari 2015

Kamerbreed op tournee: verkiezingsdebat in de Bibliotheek van Den Bosch

Kamerbreed, het politieke programma van NPO Radio1, zond afgelopen zaterdag live vanuit de StadBieb in Den Bosch uit. Met SP-voorzitter Jan Marijnissen en drie lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Presentator Kees Boonman leidde het debat.

Lijsttrekkers Anne-Marie Spierings (D66), Patricia Brunklaus (GroenLinks) en Marianne van der Sloot (CDA) gingen met elkaar in debat over de politieke actualiteiten en over provinciale thema’s als het vergroten van de werkgelegenheid, megastallen en overlast door drugsproductie. Jan Marijnissen, geboren en getogen Brabander, mengde zich gevraagd en ongevraagd in het debat.

Kamerbreed - zaterdag 21 februari 2015

Max van den Berg, Johan Remkes en Jaap Smit

 

Met nog minder dan een maand te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen zijn in Kamerbreed drie Commissarissen van de Koning te gast: Max van den Berg (Groningen), Johan Remkes (Noord-Holland) en Jaap Smit (Zuid-Holland). Kees Boonman praat met hen over de politieke actualiteit, de positie van de provincies en hun eigen rol als commissaris.

PvdA-er Max van den Berg en zijn provincie staan volop in het nieuws vanwege de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. Wat is zijn rol bij het herstel van vertrouwen van de Groningers in de overheid?

Jaap Smit (CDA) is sinds ruim een jaar CdK in Zuid-Holland en was daarvoor ondermeer voorzitter van vakcentrale CNV. Waar maakt de Zuid-Hollander zich druk over in de aanloop naar de verkiezingen?

 

Johan Remkes (VVD) is naast Commissaris van de Koning in Noord-Holland ook voorzitter van het overlegorgaan van de provincies, het IPO. De kabinetsplannen om de 12 provincies te vervangen door 5 landsdelen zijn inmiddels van tafel, maar voor hoe lang?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op NPO Radio 1

Kamerbreed - zaterdag 14 februari 2015

ANP: CDA, D66: kabinet naar huis sturen helpt niet

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen VVD en PvdA liggen voortdurend met elkaar overhoop, maar het kabinet naar huis sturen helpt niet. CDA-senator Elco Brinkman zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Ook D66-senator Thom de Graaf vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont, maar dat een kabinetscrisis geen oplossing biedt. ,,Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid.''

Brinkman en De Graaf debatteerden in Kamerbreed met elkaar en met hun PvdA-collega Marleen Barth in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. De nieuwe Statenleden bepalen in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu in de Senaat geen meerderheid, waardoor ze daar afhankelijk zijn van de oppositie. Volgens De Graaf moet er ,,een buitenaards wonder gebeuren'' wil dat straks veranderen.

De afgelopen jaren steunde het kabinet in de Eerste Kamer herhaaldelijk op de ,,bevriende oppositie'': D66, ChristenUnie en SGP. Volgens De Graaf is het zeer de vraag of coalitie en de drie oppositiepartijen na de verkiezingen nog een meerderheid houden in de Senaat. Het kabinet zal dan met het CDA moeten gaan praten, vindt hij. De D66'er noemde het verbazend dat CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat hij het kabinet geen helpende hand wil toesteken.

Volgens Marleen Barth zitten kiezers vooral te wachten op stabiliteit. ,,Nederland snakt naar rust.'' Dat is volgens haar goed voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal de PvdA ,,niet meer meemaken'', benadrukte Barth. Zij wees erop dat CDA en D66 verder willen snijden in de overheidsuitgaven om de lasten met 5 miljard euro te kunnen verlagen. Volgens Brinkman en De Graaf schuift het kabinet de lastenverlichting voor zich uit omdat de regeringspartijen het onderling niet eens zijn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barth (PvdA), Brinkman (CDA), De Graaf (D66)

Kamerbreed trapt de verkiezingen af met een debat tussen de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer Marleen Barth (PvdA), Elco Brinkman (CDA) en Thom de Graaf (D66). Op 18 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten, waarna in mei de Eerste Kamer wordt gekozen.

De lijsttrekkers van PvdA, CDA en D66 debatteren over de positie van de senaat en het landelijke belang van de verkiezingen. Premier Rutte heeft de verkiezingen al tot ‘landelijke verkiezingen’ bestempeld: regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en staan in de peilingen op verlies.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 07 februari 2015

Esther de Lange (CDA), Han ten Broeke (VVD) en Tiny Kox (SP)

Esther de Lange (CDA Europees Parlement), Han ten Broeke (VVD Tweede Kamer) en Tiny Kox (SP Eerste Kamer) zijn te gast in Kamerbreed.

Het is onrustig in Europa: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne lijkt te escaleren en de nieuwe Griekse regering is in conflict met andere landen uit de eurozone over het aflossen van de miljardenlening. Aan de grenzen van Europa terroriseert ISIS de bevolking van het Midden-Oosten.

Esther de Lange is delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement en vindt dat de Grieken het geleende geld moeten terugbetalen. Politieke partijen in Europa zijn hierover verdeeld, maar de vraag is wat de regeringsleiders volgende week op de Europese top besluiten.

Tiny Kox is fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer en lid van de Raad van Europa, waarvoor hij regelmatig naar het oosten van Europa en naar Rusland reist. Han ten Broeke is de buitenlandwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer. Zij debatteren over de onverwachte reis van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Hollande naar Oekraïne en Rusland en over de bedreigingen voor Europa van de oorlog tussen deze twee landen.

Kamerbreed, elke zaterdag op Radio1, van 13:15 uur tot 14:00 uur

Kamerbreed - zaterdag 31 januari 2015

Wouter Koolmees (D66), Arnold Merkies (SP) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn te gast in Kamerbreed

De Grieken hebben gekozen: tégen verdere bezuinigingen en hervormingen en vóór kwijtschelding van schulden. De vraag is of de rest van de eurogroep-landen daarmee akkoord gaat. De financieel specialisten van D66 en SP, Wouter Koolmees en Arnold Merkies, gaan in debat over de politieke en economische ontwikkelingen in Griekenland en de gevolgen daarvan voor de rest van de eurozone, waaronder Nederland.

De ChristenUnie viert dit weekend het 15-jarig bestaan. In die periode heeft de partij één keer in het kabinet gezeten en ze maakt nu deel uit van de C3, de constructieve oppositiepartijen die het kabinet op sommige terreinen steunen. Die steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Kees Boonman praat met CU-leider Arie Slob over de vraag hoe je als 'meest geliefde oppositiepartij' campagne moet voeren voor de aanstaande verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer.

Kamerbreed - zaterdag 24 januari 2015

ANP: Kritiek op zware delegatie naar Saudi-Arabie

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zijn zaterdag in Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden ,,dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen'' . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens ,,een goed excuus verzonnen'' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen. ,,Saudi-Arabië is een dictatuur die bekendstaat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het", aldus Van Ojik. ,,Eerst was er het biertje met Poetin, nu is er de rouwplechtigheid in Saudi-Arabië. Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders." PVV-leider Geert Wilders is woedend. ,,Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS''. Ook voor de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International hoopt dat het bezoek van de koning en de minister een ,,opstap'' is voor een volgende afspraak. In die zin is het handig dat Koenders erheen gaat, vindt hij. ,,Dit bezoek zou als basis kunnen dienen voor een vervolg waar Koenders de mensenrechten aan de orde stelt.'' Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei in Kamerbreed dat Nederland ook met Saudi-Arabië in gesprek moet blijven. ,,We hebben er niks over te zeggen, maar kunnen we zeggen wat we ervan vinden. Dat kan alleen als je on speaking terms bent'', zei hij over de mensenrechten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden

-------------------------------------------------

Hans de Boer (VNO-NCW) en Paul Tang (PvdA)

 

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW en PvdA-Europarlementariër Paul Tang zijn te gast in Kamerbreed. Presentator Kees Boonman praat met hen over geld, economische groei en werkgelegenheid.

Hans de Boer is sinds afgelopen juli voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij wil dat Nederland het meest welvarende land ter wereld wordt. Maar vooralsnog is de economische groei nihil en de werkloosheid torenhoog. Wat moet er volgens De Boer gebeuren om de economie weer aan het draaien te krijgen?

De ECB, de Europese Centrale Bank, heeft besloten 1140 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. Door het indirect opkopen van Europese staatsschulden, net zo lang tot de inflatie omhoog gaat, wordt feitelijk de geldpers aangezet. Wat vindt de financieel specialist Paul Tang van dit revolutionaire besluit van de ECB? Gaat dit zorgen voor economische groei of is hier vooral een groot financieel risico genomen waarvan de effecten hoogst onzeker zijn?

En we blikken vooruit op de parlementsverkiezingen die zondag in Griekenland plaatsvinden. De linkse partij Syriza maakt grote kans de verkiezingen te winnen. Vraag is wat dat voor de overige euro-landen betekent, nu Syriza zich tegen de hervormingen keert. Die zijn Griekenland opgelegd nadat het land met 240 miljard euro van de ondergang was gered. Houden Schouten en Tang er rekening mee dat Griekenland uit de euro stapt, de zogenaamde grexit?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 17 januari 2015

Guusje ter Horst (PvdA), Sophie in ’t Veld (D66) en Fons Hertog (VVD) te gast in Kamerbreed

Zaterdag zijn in Kamerbreed senator Guusje ter Horst (PvdA), Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) en burgemeester Fons Hertog (VVD) van de gemeente Huizen te gast. Presentator Kees Boonman praat met hen over de terreurdreiging in Nederland, het voorkomen van radicalisering en de vraag of de anti-terrorismemaatregelen de rechtsstaat overeind laten.

Senator Ter Horst heeft als minister van Binnenlandse Zaken in 2007 plannen gelanceerd om radicalisering van moslims te voorkomen. Zij vond destijds dat repressie niet de overhand moest hebben. Is zij dat na ‘Parijs’ en ‘Verviers’ nog steeds van mening? Ook blikken we met de senator, die voor de kerst tegen de zorgwet van minister Schippers stemde, vooruit op het PvdA-congres dat dit weekend plaatsvindt.

In ’t Veld maakt zich in het Europees Parlement hard voor grondrechten zoals privacy en het vrij verkeer van personen. Zij presenteerde deze week een voorstel om elk jaar alle EU-landen langs de democratische meetlat te leggen. Daaruit moet duidelijk worden in hoeverre de grondrechten worden gerespecteerd. Hoe kijkt zij aan tegen de roep in veel landen om het bestrijden van terrorisme voorrang te geven boven grondrechten als de privacy van burgers?

Burgemeester Hertog van Huizen trok deze zomer de paspoorten in van twee gezinnen in zijn gemeente. Deze mensen zouden willen uitreizen naar Syrië om op jihad te gaan. Huizen is een van de tien Nederlandse gemeente met relatief veel geradicaliseerde moslims. Heeft Hertog voldoende zicht op wat er in zijn gemeente afspeelt? En is hij voldoende toegerust om te voorkomen dat extremisten een aanslag plegen?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op Radio1

Elke zaterdag van 13.15 tot 14.00 uur volgt Kees Boonman het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook