Kamerbreed

Recente uitzendingen

Kamerbreed - zaterdag 24 januari 2015

ANP: Kritiek op zware delegatie naar Saudi-Arabie

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zijn zaterdag in Saudische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden ,,dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen'' . Dat was met een knipoog, lichtte hij toe. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens ,,een goed excuus verzonnen'' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen. ,,Saudi-Arabië is een dictatuur die bekendstaat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het", aldus Van Ojik. ,,Eerst was er het biertje met Poetin, nu is er de rouwplechtigheid in Saudi-Arabië. Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders." PVV-leider Geert Wilders is woedend. ,,Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saudi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS''. Ook voor de Groep Bontes/Van Klaveren (VoorNederland) had de koning thuis mogen blijven.

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International hoopt dat het bezoek van de koning en de minister een ,,opstap'' is voor een volgende afspraak. In die zin is het handig dat Koenders erheen gaat, vindt hij. ,,Dit bezoek zou als basis kunnen dienen voor een vervolg waar Koenders de mensenrechten aan de orde stelt.'' Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei in Kamerbreed dat Nederland ook met Saudi-Arabië in gesprek moet blijven. ,,We hebben er niks over te zeggen, maar kunnen we zeggen wat we ervan vinden. Dat kan alleen als je on speaking terms bent'', zei hij over de mensenrechten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden

-------------------------------------------------

Hans de Boer (VNO-NCW) en Paul Tang (PvdA)

 

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW en PvdA-Europarlementariër Paul Tang zijn te gast in Kamerbreed. Presentator Kees Boonman praat met hen over geld, economische groei en werkgelegenheid.

Hans de Boer is sinds afgelopen juli voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij wil dat Nederland het meest welvarende land ter wereld wordt. Maar vooralsnog is de economische groei nihil en de werkloosheid torenhoog. Wat moet er volgens De Boer gebeuren om de economie weer aan het draaien te krijgen?

De ECB, de Europese Centrale Bank, heeft besloten 1140 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. Door het indirect opkopen van Europese staatsschulden, net zo lang tot de inflatie omhoog gaat, wordt feitelijk de geldpers aangezet. Wat vindt de financieel specialist Paul Tang van dit revolutionaire besluit van de ECB? Gaat dit zorgen voor economische groei of is hier vooral een groot financieel risico genomen waarvan de effecten hoogst onzeker zijn?

En we blikken vooruit op de parlementsverkiezingen die zondag in Griekenland plaatsvinden. De linkse partij Syriza maakt grote kans de verkiezingen te winnen. Vraag is wat dat voor de overige euro-landen betekent, nu Syriza zich tegen de hervormingen keert. Die zijn Griekenland opgelegd nadat het land met 240 miljard euro van de ondergang was gered. Houden Schouten en Tang er rekening mee dat Griekenland uit de euro stapt, de zogenaamde grexit?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 17 januari 2015

Guusje ter Horst (PvdA), Sophie in ’t Veld (D66) en Fons Hertog (VVD) te gast in Kamerbreed

Zaterdag zijn in Kamerbreed senator Guusje ter Horst (PvdA), Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) en burgemeester Fons Hertog (VVD) van de gemeente Huizen te gast. Presentator Kees Boonman praat met hen over de terreurdreiging in Nederland, het voorkomen van radicalisering en de vraag of de anti-terrorismemaatregelen de rechtsstaat overeind laten.

Senator Ter Horst heeft als minister van Binnenlandse Zaken in 2007 plannen gelanceerd om radicalisering van moslims te voorkomen. Zij vond destijds dat repressie niet de overhand moest hebben. Is zij dat na ‘Parijs’ en ‘Verviers’ nog steeds van mening? Ook blikken we met de senator, die voor de kerst tegen de zorgwet van minister Schippers stemde, vooruit op het PvdA-congres dat dit weekend plaatsvindt.

In ’t Veld maakt zich in het Europees Parlement hard voor grondrechten zoals privacy en het vrij verkeer van personen. Zij presenteerde deze week een voorstel om elk jaar alle EU-landen langs de democratische meetlat te leggen. Daaruit moet duidelijk worden in hoeverre de grondrechten worden gerespecteerd. Hoe kijkt zij aan tegen de roep in veel landen om het bestrijden van terrorisme voorrang te geven boven grondrechten als de privacy van burgers?

Burgemeester Hertog van Huizen trok deze zomer de paspoorten in van twee gezinnen in zijn gemeente. Deze mensen zouden willen uitreizen naar Syrië om op jihad te gaan. Huizen is een van de tien Nederlandse gemeente met relatief veel geradicaliseerde moslims. Heeft Hertog voldoende zicht op wat er in zijn gemeente afspeelt? En is hij voldoende toegerust om te voorkomen dat extremisten een aanslag plegen?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13:00 uur op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 03 januari 2015

Vier voorzitters van politieke jongerenorganisaties te gast in Kamerbreed

In Kamerbreed zijn vier voorzitters van politieke jongerenorganisaties te gast: Merel Stoop (ROOD/SP), Bart van Bruggen (JS/PvdA), Tom Leijte (JOVD/VVD) en Dirkjan Tijs (JD/D66).

Gastpresentator Pieter Jan Hagens praat met hen over hun wensen en verwachtingen voor 2015 en over hun rol als luis in de pels van de moederpartijen.

Er zijn dit voorjaar verkiezingen voor de provincies en de Eerste Kamer. De indirect gekozen senatoren hebben veel macht, want het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Kan het kabinet wel aanblijven als de coalitiepartijen PvdA en VVD verlies lijden?

Het kabinet wist de afgelopen twee jaar grote hervormingen door beide Kamers te loodsen op het gebied van zorg en werk. Gemeenten moeten die taken vanaf nu uitvoeren. Hoe optimistisch zijn de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties over het slagen van deze decentralisatieoperatie?

Kamerbreed - zaterdag 27 december 2014

De wethouders Arjan Vliegenthart (SP, Amsterdam) en Joris Wijsmuller (HSP, Den Haag) zijn te gast in Kamerbreed

Marianne Smitsmans werd na de gemeenteraadsverkiezingen in maart opnieuw wethouder (maatschappelijke zorg, volksgezondheid, integratie, communicatie en burgerparticipatie). De coalitie in Roermond is een bijzondere: op één partij na zijn alle partijen er in vertegenwoordigd. De oppositie bestaat uit de grote winnaar van de verkiezingen: de LVR, beter bekend als de partij van Jos van Rey. Hoe kijkt Marianne Smitsmans terug op de turbulente verkiezingscampagne en is de bisschopsstad klaar voor de zorgtaken waar de gemeente vanaf 1 januari verantwoordelijk voor is?

Arjan Vliegenthart stond aan de wieg van het nieuwe stadsbestuur in Amsterdam, dat naast de SP bestaat uit D66 en de VVD. Een kleine revolutie: de SP ging voor het eerst besturen in de hoofdstad en de PvdA belandde voor het eerst sinds de oprichting van de partij in de oppositie. Arjan Vliegenthart verruilde de Eerste Kamer en het Wetenschappelijk Bureau van de partij voor het wethouderschap van Werk, Inkomen en Participatie. Hoe heeft hij zijn eerste half jaar als bestuurder ervaren en hoe gaat hij ervoor zorgen dat de werkloosheid en armoede in Amsterdam teruggedrongen worden?

Joris Wijsmuller voerde als oprichter en fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij 16 jaar lang oppositie tegen het stadsbestuur. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ging de HSP van 2 naar 5 zetels en werd Wijsmuller wethouder (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur). Gastpresentator Suzanne Bosman praat met Wijsmuller over zijn nieuwe functie, het sluiten van compromissen en het verdedigen van moeilijke besluiten.

Kamerbreed - zaterdag 20 december 2014

Buma (CDA), Roemer (SP) en Zijlstra (VVD)

 

Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Halbe Zijlstra (VVD) zijn te gast in Kamerbreed.

De fractievoorzitters blikken terug op de roerige politieke week en kijken vooruit naar het nieuwe jaar, waarin er verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer zijn.

Halbe Zijlstra is de fractieleider van regeringspartij VVD. Zijn partij kreeg deze week grote problemen met coalitiepartner PvdA nadat drie PvdA-senatoren tegen de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers stemden. 'Ik heb wel wat onparlementaire woorden gebruikt na de stemming in de senaat', aldus Zijlstra in het nachtelijke debat nadat het kabinet met een oplossing is gekomen. Hoe is de stemming van Zijlstra nu, is zijn vertrouwen in de sociaal-democraten ongeschonden?

Oppositieleider Emile Roemer van de SP betitelde de gang van zaken deze week als 'chaos'. Bovendien vindt hij dat het kabinet 'een middelvinger naar de Eerste Kamer opsteekt' met de gekozen oplossing, nu het er op lijkt dat die chambre de reflection wordt gepasseerd als ze nog een keer tegenstemt. Wat betekent de politieke crisis van afgelopen week voor het vertrouwen in en het aanzien van de politiek volgens Roemer?

Fractievoorzitter Sybrand Buma van oppositiepartij CDA sprak over 'reclamepraatjes' toen PvdA-leider Diederik Samsom het nieuwe wetsvoorstel verdedigde. Is de verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart na de bijna-val van het kabinet voor Buma gestart?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1

Kamerbreed - zaterdag 13 december 2014

Ruud Vreeman (PvdA) en Eric van der Burg (VVD)

 

Ruud Vreeman (PvdA) en Eric van der Burg (VVD) zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Vreeman is tot eind deze maand waarnemend burgemeester van Groningen en de nummer 2 op de concept-kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Van der Burg is wethouder in Amsterdam en ondermeer belast met zorg en ouderen.

Onno Hoes maakte deze week zijn aftreden bekend. Het privéleven van de Maastrichtse VVD-burgemeester kwam opnieuw op straat te liggen na opnames met een geheime camera. Kees Boonman praat met Ruud Vreeman over het functioneren als openbaar bestuurder in het mediatijdperk: hebben bestuurders en politici nog recht op een privéleven of zijn ze vogelvrij verklaard?

En waarom wil Vreeman de Eerste Kamer in voor de PvdA, nu de partij zo laag staat in de peilingen en er veel onderlinge ruzies zijn?

Nog een paar weken en dan krijgen de gemeenten er belangrijke taken bij op het gebied van werk en zorg. In Amsterdam is Eric van der Burg verantwoordelijk voor de zorg. Wat gaan Amsterdammers merken van de veranderingen en bezuinigingen in de zorg?

En hoe bevalt het om als VVD-er in één coalitie te zitten met D66 en de SP?

Kamerbreed, elke zaterdag op Radio1, na 13h

Kamerbreed - zaterdag 06 december 2014

ANP: Van Ojik: politieke spel krijgt meer aandacht

DEN HAAG (ANP) - Politieke spelletjes krijgen steeds meer aandacht in de media. Zo'n 20, 30 jaar geleden ging de berichtgeving vooral over de inhoud, nu ligt de nadruk op het spel achter de schermen. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Van Ojik reageerde op de commotie rond PvdA-leider Diederik Samsom. Die raakte afgelopen week geïrriteerd in een achtergrondgesprek met verslaggevers van De Telegraaf. In een gesprek over de PvdA-standpunt over boren naar schaliegas ging Samsom volgens de krant ,,over de rooie''. Hij zou ,,helemaal los'' zijn gegaan over de manier waarop in Den Haag politie wordt bedreven.

Volgens Van Ojik werd in het Telegraaf-artikel ,,behoorlijk op de man gespeeld''. ,,Dat gun je geen collega.'' ChristenUnie-leider Arie Slob had liever gezien dat de Telegraaf drie pagina's aan het klimaatprobleem had gewijd in plaats van aan de emoties van Samsom.

Van Ojik vindt overigens dat er niet ,,schijnheilig'' gedaan dient te worden over de toegenomen belangstelling voor politieke spelletjes. ,,Het is interessant. Het politieke spel is van belang.''

Samsom liet deze week weten dat er wat zijn partij betreft geen proefboringen naar schaliegas mogen komen. Coalitiepartner VVD is niet blij met deze opstelling. Premier Mark Rutte hield vrijdag de mogelijkheid van proefboringen toch open. Volgens Slob is er sprake van ,,verkoeling'' tussen de twee regeringspartijen. ,,Zoiets moet je niet te vaak hebben.''

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arie Slob (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks) te gast in Kamerbreed

 

Arie Slob van de ChristenUnie en Bram van Ojik van GroenLinks zijn zaterdag te gast in Kamerbreed. Kees Boonman praat met beide fractievoorzitters over het onstuimige politieke klimaat. Neemt de druk op politici steeds verder toe? Zeker nu de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die de nieuwe senaat kiezen, naderen? En gaat het in Den Haag vaak niet om de inhoud, maar om het spel, zoals PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom deze week beweerde?

 

Van Ojik was deze week  initiatiefnemer van het debat tussen fractievoorzitters over klimaatverandering. Daarin heeft de PvdA de deur naar schaliegas definitief dichtgegooid. Heeft GroenLinks aan de partij van Samsom op dit punt nu een betrouwbare partner? Of zal de partij zwichten voor druk van coalitiepartner VVD, die voor proefboringen is?

 

De ChristenUnie houdt samen met D66 en SGP het kabinet overeind, omdat Rutte II zonder deze drie partijen geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Toch voert de partij van Slob op sommige punten ook oppositie. Zo vindt de ChristenUnie dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) uitvoering moet geven aan een uitspraak van de Raad voor Europa om uitgeprocedeerde vluchtelingen ‘bed, bad en brood’ te verstrekken.  Hoe ver gaat de steun van de ChristenUnie aan dit kabinet?

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1.

Kamerbreed - zaterdag 29 november 2014

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Jaco Geurts (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

In Kamerbreed zijn de Tweede Kamerleden Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Jaco Geurts (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) te gast.

Het integratiedebat is volop terug van weggeweest. Deze week ontstond er in het parlement opwinding over uitspraken van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. Hij stelde tijdens een debat in de Tweede Kamer dat 'de Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur via immigratie en de baarmoeder om zeep worden geholpen'. Daarnaast wil de PVV dat alle moskeeën in Nederland gesloten worden. Kees Boonman praat met Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie over het integratiedebat en over godsdienstvrijheid.

Opnieuw waart er een dierziekte door Nederland, dit keer de vogelgriep. Vier bedrijven zijn besmet, op 1 bedrijf zijn 8000 eenden preventief geruimd, er is een ophokplicht en een vervoersverbod. De Partij voor de Dieren spreekt van een 'systeemcrisis', het CDA heeft geen problemen met de bio-industrie. Een debat tussen Esther Ouwehand en Jaco Geurts.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op Radio1.

Kamerbreed - zaterdag 22 november 2014

ANP: D66: Eerste personeelslid goedkoper maken

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers die voor het eerst iemand een baan aanbieden, moeten een korting op de werkgeverspremie krijgen. Dat vindt D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg.

In het radioprogramma Kamerbreed ging hij zaterdag in op de werkloosheid, die volgens hem ook te wijten is aan de hoge lasten voor werkgevers. Een werkgever betaalt gemiddeld twee keer het bedrag dat de werknemer verdient, becijferde hij. Het moet voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper worden om mensen in dienst te nemen, vindt het Kamerlid.

Ook wil D66 dat het kabinet in het nieuwe belastingstelsel gaat kijken naar de mogelijkheden voor een mindere afdracht voor de werkgever bij minimumloners.

Het geld ervoor moet worden gezocht binnen de belastingherziening, lichtte hij toe. ,,Het kabinet moet niet wachten op meevallers, maar actief ruimte zoeken voor lagere belasting op arbeid.'' Zelf denkt hij aan een verminderde stijging van uitgaven en meer belasting op vervuiling.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steven van Weyenberg (D66), Hamit Karakus (PvdA) en Tom Leijte (JOVD) te gast bij Kamerbreed

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66), oud-wethouder Hamit Karakus (PvdA) en JOVD-voorzitter Tom Leijte zijn zaterdag te gast bij Kamerbreed.

Steven van Weyenberg is woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor D66. Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van dit departement. Hij vindt dat het kabinet meer vaart moet zetten achter de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wat kan D66, van wie het kabinet voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk is, volgende week voor elkaar krijgen?

Karakus zat voor de PvdA in de commissie die in 2012 kandidaten voor de Tweede Kamer selecteerde. Hoe kijkt de oud-wethouder van Rotterdam aan tegen de perikelen in zijn partij rondom integratie en het vertrek van twee Kamerleden met een Turkse achtergrond? Karakus is momenteel directeur van Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Integratie is een van de onderwerpen waar Platform31 zich mee bezighoudt.

Tom Leijte is voorzitter van de liberale jongerenorganisatie JOVD. Volgende week dient de JOVD tijdens het VVD-congres een motie in die de Kamerfractie oproept niet akkoord te gaan met de naheffing die de EU Nederland oplegt. Partij-coryfee Hans Wiegel steunt de motie. Leijte vindt verder dat zijn  partij ten opzichte van coalitiegenoot PvdA te weinig politieke punten binnenhaalt.

Kamerbreed, elke zaterdag op Radio1, na 13h.

Kamerbreed - zaterdag 15 november 2014

ANP: PvdA-Kamerlid: Van beide kanten niet fraai

HILVERSUM (ANP) - ,,Het was niet fraai, van beide kanten niet." Dat zei PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zaterdag in Kamerbreed over het conflict tussen de voormalige PvdA-Kamerleden Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu en de rest van de PvdA-fractie. De twee werden uit de fractie gezet na onenigheid over de opvattingen van de PvdA over integratie.

Volgens Bouwmeester werden er uitspraken gedaan die niet goed te keuren zijn toen tijdens de beslissende fractievergadering de emoties hoog opliepen. Ze zegt enorm geschrokken te zijn van de verwensing van Öztürk tegen collega Ahmed Marcouch: Moge Allah je straffen. PvdA-leider Diederik Samsom zei dit ,,doodeng" te vinden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lea Bouwmeester (PvdA), Joël Voordewind (CU) en Tiny Kox (SP)

 

Bij Kamerbreed zijn zaterdag Lea Bouwmeester (PvdA) en Joël Voordewind (CU) en Tiny Kox (SP) te gast.

Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de begroting van minister Schippers van Volksgezondheid. Tweede Kamerlid Bouwmeester is zeer kritisch over de rol van de zorgverzekeraars, die komende week de hoogte van de premies voor de zorgverzekering bekendmaken. Wat gaat er mis en hoe kan het beter?

De spanningen met Rusland nemen toe. Straaljagers dringen het Europese luchtruim binnen, de plek waar de MH17 is neergestort blijft het toneel van spanningen en van het bestand in Oost-Oekraïne trekken de separatisten zich niets aan. Is er een nieuwe Koude Oorlog uitgebroken? En hoe krijgen de Europese Unie en Rusland de relatie weer goed? Een debat hierover tussen de Tweede Kamerlid Voordewind en senator Kox.

Kamerbreed, elke zaterdag na 13h op radio1.

Kees Boonman volgt het politieke nieuws aan de hand van gesprekken met politieke en maatschappelijke hoofdrolspelers.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 
Facebook