Vroege vogels
Dit bericht delen via E-mail
Hartelijk dank
Dit bericht is verstuurd naar het volgende e-mailadres:
Dit venster sluiten
Dit bericht delen via E-mail
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit bericht delen via E-mail
Hartelijk dank
Dit bericht is verstuurd naar het volgende e-mailadres: ontvanger@emailadres.nl
Dit venster sluiten
u bevindt zich hier: home > Gemist > 03 maart 2013 > Dit is de Zondag > Fragment
Dit is de Zondag

Arts strijdt tegen taboe verslaving

http://radiobox2.omroep.nl/image/file/11266/klaas_nb.gif?width=200&height=150px

03 maart 2013

"Ik maak ervan wat ik kan en ben er heel sterk door geworden. Ik heb alle ellende kunnen omdraaien in positiviteit". Dat zei Ingrid Dam bij Dit is de Zondag. Dam was als arts jarenlang verslaafd aan alcohol, en probeert nu het taboe rond verslaving te doorbreken.

Ingrid Dam was als dermatoloog verslaafd aan alcohol. Ze ontworstelde zich eraan en werkt nu samen met de artsenorganisatie KNMG om andere artsen bewust te maken van het gevaar van verslaving. "Dokters vinden dat ze niet ziek kunnen worden, en als ze ziek worden zijn ze slecht in het inroepen van hulp", aldus Dam.

Dat het goed mis kan gaan als een arts verslaafd raakt, bewijst de affaire Jansen Steur. Deze voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente zou patienten onnodig  hebben laten opereren. Zelf denkt Dam dat ze geen medische missers heeft gemaakt in haar verslavingsperiode. "Maar ik weet het niet zeker. Ik heb geen snijdend vak. Een verkeerd been afzetten of zo is niet aan de orde. Fouten maakte ik wel op het punt van: afwezig zijn, dingen vergeten."

Dam pleit voor meer directheid als je een verslaving bij iemand waarneemt. "In de de praktijk waar ik werkte hebben ze gemerkt dat ik dronk. Ze hebben erover vergaderd en zijn tot de conclusie gekomen dat het mijn persoonlijke verantwoordelijkheid was."

De meeste mensen weten niet hoe ze met andermans verslaving om moeten gaan, zegt Dam. "Erover beginnen tegen anderen wordt gezien als verklikken. Terwijl het helpen is. Stil zitten helpt niet. Als iemand mij had geconfronteerd, had het stemmetje in mij dat het niet goed zat sterker kunnen worden."

Foto Merlijn Doomernik
JW Player goes here

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 

Terugluisteren

Kies een dag:


Kies een uur: