Vroege vogels
Dit bericht delen via E-mail
Hartelijk dank
Dit bericht is verstuurd naar het volgende e-mailadres:
Dit venster sluiten
Dit bericht delen via E-mail
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit is een verplicht veld!
Dit bericht delen via E-mail
Hartelijk dank
Dit bericht is verstuurd naar het volgende e-mailadres: ontvanger@emailadres.nl
Dit venster sluiten
u bevindt zich hier: home > Gemist > 03 maart 2013 > Dit is de Zondag > Fragment
Dit is de Zondag

Arts strijdt tegen taboe verslaving

http://radiobox2.omroep.nl/image/file/11266/klaas_nb.gif?width=200&height=150px

"Ik maak ervan wat ik kan en ben er heel sterk door geworden. Ik heb alle ellende kunnen omdraaien in positiviteit". Dat zei Ingrid Dam bij Dit is de Zondag. Dam was als arts jarenlang verslaafd aan alcohol, en probeert nu het taboe rond verslaving te doorbreken.

Ingrid Dam was als dermatoloog verslaafd aan alcohol. Ze ontworstelde zich eraan en werkt nu samen met de artsenorganisatie KNMG om andere artsen bewust te maken van het gevaar van verslaving. "Dokters vinden dat ze niet ziek kunnen worden, en als ze ziek worden zijn ze slecht in het inroepen van hulp", aldus Dam.

Dat het goed mis kan gaan als een arts verslaafd raakt, bewijst de affaire Jansen Steur. Deze voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente zou patienten onnodig  hebben laten opereren. Zelf denkt Dam dat ze geen medische missers heeft gemaakt in haar verslavingsperiode. "Maar ik weet het niet zeker. Ik heb geen snijdend vak. Een verkeerd been afzetten of zo is niet aan de orde. Fouten maakte ik wel op het punt van: afwezig zijn, dingen vergeten."

Dam pleit voor meer directheid als je een verslaving bij iemand waarneemt. "In de de praktijk waar ik werkte hebben ze gemerkt dat ik dronk. Ze hebben erover vergaderd en zijn tot de conclusie gekomen dat het mijn persoonlijke verantwoordelijkheid was."

De meeste mensen weten niet hoe ze met andermans verslaving om moeten gaan, zegt Dam. "Erover beginnen tegen anderen wordt gezien als verklikken. Terwijl het helpen is. Stil zitten helpt niet. Als iemand mij had geconfronteerd, had het stemmetje in mij dat het niet goed zat sterker kunnen worden."

Foto Merlijn Doomernik


JW Player goes here
Meer van dit programma item

Markant levensmoment? Vraag een ritueel!

Markant levensmoment? Vraag een ritueel!

03-02-2013

"Rituelen verankeren je in het bestaan". Dat zei Tamarah Benima bij Dit is de Zondag. De vrouwelijke joodse rabbijn biedt rituelen aan voor mensen die belangrijke levensgebeurtenissen willen markeren. Ze doet dat voor gelovigen en niet-gelovigen.

“Mensen hebben behoefte aan verdieping. Ik kan rituelen kiezen uit een enorme traditie aan teksten.”, aldus Benima, die haar rituelenaanbod wel gescheiden houdt van haar werk als vrouwelijke rabbijn.

“Een ritueel probeert vertrouwdheid te scheppen in iets wat onherbergzaam is,“  zegt Benima.  “In mijn familie bij voorbeeld werden er taartjes gehaald als een meisje voor de eerste keer ging menstrueren. Als meisje is zo’n eerste menstruatie natuurlijk heel verwarrend, maar door het te vieren en de vruchtbaarheid te benadrukken, maak je het hanteerbaarder voor de ziel”.

Volgens Benima kennen mensen meer persoonlijke rituelen dan ze denken.  Mensen die niet geloven maar wel gelovig zijn opgevoed, kennen de rituelen van toen. Daar kunnen ze misschien weer nieuwe betekenis aan geven. “Het joodse huwelijk kent bij voorbeeld een speciale akte waarin de rechten voor de vrouw worden opgetekend. Naar dat voorbeeld kun je een mooie akte maken om in de gang te hangen waar de naam van God niet in staat, maar waar in staat wat jij graag wil in je huwelijk”.

Het is gemakkelijker om gebeurtenissen mee te nemen naar later als je ze markeert met een ritueel, zegt Benima. “Het verankert je in het bestaan. Misschien heeft het wel een biologische basis. Bij een geboorte stijgt bij alle aanwezigen een bepaald hormoon in hun lichaam.  Door dat hormoon houden mensen meer van elkaar. Rituelen maken het leven  zachter”.

Terugluisteren

Kies een programma:


Kies een uitzenddatum:


 

Terugluisteren

Kies een dag:


Kies een uur: