Sport
NOS

'PSV heeft als vijfde ploeg ooit de magische grens van 100 goals gepasseerd'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV heeft als vijfde ploeg ooit de magische grens van 100 goals gepasseerd'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: de grootste uitzege van PSV in de eredivisie, de 0-8 van donderdag bij Heerenveen, is niet de enige fraaie mijlpaal voor de club uit Eindhoven. "Ze hebben als vijfde ploeg ooit de magische grens van honderd goals gepasseerd."

Video niet beschikbaar

In het Abe Lenstra-stadion toonde PSV donderdag waarom het zich binnenkort terecht tot kampioen van de eredivisie gaat kronen. De ploeg van trainer Peter Bosz speelde sc Heerenveen volledig weg en boekte de grootste uitzege (eredivisie) in de clubgeschiedenis: 0-8. Een fraai staaltje Bosz-voetbal van de formatie die dit seizoen simpelweg een maat te groot bleek voor de concurrentie.

De grootste uitzege in de clubgeschiedenis dus. En dat was niet de enige fraaie mijlpaal voor de club uit Eindhoven, waar de platte kar binnenkort van stal zal worden gehaald om het 25ste landskampioenschap te vieren. "Als vijfde ploeg ooit heeft PSV de magische grens van honderd goals gepasseerd", illustreert data-analist Bart Frouws. "En nog maar één keer behaalde een ploeg dat sneller. "Bovendien: nu al 56 uitdoelpunten. Dat is het hoogste aantal ooit in een eredivisieseizoen. Er zijn genoeg ploegen die dat in één seizoen überhaupt niet halen. PSV speelt ook nog bij Fortuna Sittard, dus dat record kan nog mooier worden."

Prijzenpakker

Het landskampioenschap is de eerste echte hoofdprijs voor Bosz, die onder meer Ajax, Borussia Dortmund en Olympique Lyon met lege handen verliet en lang te boek stond als iemand die geen prijzen kon pakken. Frouws: "Aan het begin van het seizoen gaf hij een persconferentie waarin hij aangaf dat hij niet alleen wilde winnen, maar dat ook met mooi en attractief voetbal wilde doen. Dat heeft hij meer dan waargemaakt. De statistieken op het gebied van doelpunten en schoten, die zijn bijna allemaal historisch."

Quote

PSV heeft nu al 56 uitdoelpunten gemaakt, het hoogste aantal ooit in één seizoen

Data-analist Bart Frouws over het dominante seizoen van PSV

Even terug in de tijd. Want Bosz maakte óók een keer de andere kant van het verhaal mee, zegt Frouws. "Hij is een keer laatste geworden met De Graafschap, aan het begin van zijn carrière. Er zijn maar twee trainers die zowel laatste als eerste zijn geworden in de eredivisie: Cor Brom en Sef Vergoossen. Bosz gaat in dat rijtje komen. Je hebt er niet zoveel aan, maar het zijn toch leuke namen om een keer te noemen."

Kampioenschap op late leeftijd

Bosz behaalt het kampioenschap bovendien op een bijzondere leeftijd: de geboren Apeldoorner wordt dit jaar 61. Frouws: "De oudste trainer die ooit kampioen werd in de eredivisie, was Sef Vergoossen met PSV. Hij was bijna 61. Bosz wordt dat ook. Oude trainers die kampioen worden, dat gebeurt niet zo vaak. Dat past wel bij de Nederland als opleidingsland, waarin vooral jonge trainers kampioen worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie