Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Campusprotesten VS naderen kookpunt

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Campusprotesten VS naderen kookpunt


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Het kookpunt lijkt bereikt op Amerikaanse universiteiten als UCLA en Columbia, waar de ontruiming van pro-Palestijnse demonstraties leidde tot chaos en gewelddadige confrontaties met de politie. Gisteren sprak president Joe Biden zich voor het eerst afkeurend uit over de demonstranten, die volgens hem geen recht hebben de orde te verstoren. Intussen neemt het Huis van Afgevaardigden een controversiële wet aan, die de definitie van antisemitisme ver oprekt. Correspondent Karlijn van Houwelingen was ter plaatse.

EUropa Express #8: politieke sporen in Polen

Polen is politiek diep verdeeld: de conservatieve PiS-partij werd er onlangs van de troon gestoten door een regeringscoalitie onder leiding van Donald Tusk. Maar bij de lokale verkiezingen dit jaar werd PiS toch weer de grootste. Door de machtsdeling in die twee kampen, spreken veel Polen over een 'Polen A' en een 'Polen B', die elkaar voortdurend de tent uit vechten. Welke rol speelt deze tweedeling straks bij de Europese verkiezingen in juni? Onze Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergennam de trein door Polen om dit uit te zoeken. Een reportage.

Buitenland Uitgelicht: 'De clan van Orbán'

In de nieuwe aflevering van onze podcast spreken Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn met Tijn Sadée over zijn nieuwe boek over de Hongaarse premier: ‘De clan van Orbán’. Hoe is deze Europese leider van pro-Europese liberaal veranderd in de ‘paria van Brussel’?